Dynatec SMV bygger kompetanse for fremtiden

Dynatec SMV i Askim har velfylte ordrebøker og nytt næringsbygg som stod ferdig i desember; flytting skjer nå i januar og februar.

Illustrasjonsbilde som viser hvordan Dynatec SMVs nye bygg i Askim blir,

Dynatec SMV i Askim har velfylte ordrebøker og nytt næringsbygg på Holtskogen. Der skal de videreutvikle både produkter og kompetanse. I desember stod bygget ferdig og virksomheten flyttes i januar og februar.

Dynatec SMV het tidligere Skiptvet Mekaniske Verksted og har levd en noe tilbaketrukken tilværelse i regionens næringsliv. Men skinnet kan bedra. Bedriften er både avansert og svært anerkjent i mange bransjer. Ikke minst kunder med krav og behov for løsninger med høy kvalitet har et tett og godt forhold til bedriften i Askim.

– Våre kunder henvender seg ofte til oss når de har fokus på presis levering, høy kvalitet og riktig pris, sier administrerende direktør Ole-Martin Støten.

Han leder en bedrift med 65 ansatte og en omsetning på 100 millioner kroner. Fortsatt vekst er en fremtidsstrategi, og derfor investerer eierne nå 140 millioner kroner i nytt næringsbygg, nye maskiner samt forbedret infrastruktur. Pågangen fra nye og eksisterende kunder er så stor at dagens lokaler er proppfulle av avanserte maskiner, noe som dessverre kan tvinge frem et nei takk til oppdrag de ellers hadde påtatt seg.

8.000 kvadratmeter

Som en del av Dynatec-gruppen har de en stor og stabil «internkunde», men ca. 70 prosent av produksjonen leveres til eksterne oppdragsgivere. Dynatec AS leverer omfattende og effektive produksjonslinjer til næringsmiddelindustrien i Norge og Sverige, og Dynatec SMV produserer mange av de egenutviklede løsningene. 

– Vi har mange og omfattende oppdrag fra Dynatec og andre større bedrifter, men også krevende og utfordrende forespørsler fra forsknings- og utviklingsmiljøer. Det passer godt inn i hele Dynatec-gruppens langsiktige arbeid med å bygge et kompetansemiljø innen utvikling og produksjon. Våre nye lokaler på Holtskogen gir oss rom til å utvide og utvikle oss i den takt vi ønsker. I dag opplever vi at plassmangel bremser oss i utviklingen. Vi har allerede investert store beløp i teknologi, ligger helt i front i vår bransje, og har svært dyktige medarbeidere.

– Nå får vi dobbelt så stor produksjonsflate og det åpner mulighet for å rekruttere flere engasjerte medarbeidere. Er man opptatt av produksjon, mekanikk, programmering, matematikk og teknikk er det store muligheter hos oss. Her blir man en viktig del i et velutviklet kompetansemiljø, sier Støten.

Han legger til at de alltid ser etter kandidater med god kompetanse og sans for nøyaktighet, gjerne også for måleteknikk med hundredels presisjon. Behovet er størst for alt fra CNC-operatører og programmerere til sveisere og boroskop-operatører.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Ole Martin Støten

Administrerende direktør Ole Martin Støten i Dynatec SMV i Askim.

Spennende prosjekter

I tillegg til næringsmiddelbransjen, jobber bedrifter i Dynatec-gruppen tett mot forskningsmiljøer og miljøer som ikke bare jobber med utvikling av produksjonsløsninger for næringsmiddelindustrien. De leverer også helt vitale deler til seismikk, subsea, og offshorebransjen. De er dessuten engasjert i forbindelse med løsninger innen fornybar energi og alternative energikilder. Det omfatter blant annet utvikling av nanomaterialer til bruk i neste generasjons litium-ionbatterier. Her samarbeider Dynatec med blant annet Institutt for Energiteknikk, Universitetet i Oslo, Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Teknologisk institutt, Cenate og Sintef. I dette arbeidet er Dynatec SMV også en sentral aktør, siden de leverer mange av prototypene og produksjonsutstyret som blir brukt i arbeidet.

– I et utviklingsløp holder det ofte ikke med noen tegninger på et stykke papir, det må også produseres fysiske deler og utstyr, og det er der vi kommer inn. En del av de prosjektene er faktisk så hemmelige at vi ikke kan snakke særlig mer om det, sier Ole-Martin Støten.

Bredt kompetansenettverk

Dynatec SMV har valgt å utvikle virksomheten i samarbeid og samspill med leverandører, medarbeidere og kunder og opplever gode resultater. Bedriftskulturen er også velutviklet slik at ansatte trives på jobb og opplever stadig nye utfordringer.

– Vår fremtidsvisjon er å fortsette dette arbeidet og utvikle kompetansemiljøet til en nasjonal ressurs innenfor avansert produksjon og produktutvikling. Vår hverdag preges gjerne av at kunden kommer med et behov, noen planer og tegninger. Vi bidrar til å optimalisere dette og har hele tiden en tett dialog med kunden. Det er en av våre største styrker, og vi foreslår nesten daglig enklere og forbedrede løsninger for våre kunder. Vi kan for eksempel etablere grupper bestående av en forsker, en maskiningeniør, CNC-programmerer og en sveiseeksepert for å løse et problem eller forbedre et produkt. Fra tid til annen trekker vi også inn kunder og deler av vårt eksterne nettverk av kompetanse. Trenger vi for eksempel en person med doktorgrad innen metallurgi har vi slike personer i vårt nettverk. Slik har vi jobbet stort sett siden starten for 30 år siden, men kompleksiteten har økt med årene, sier Støten.

En god miks

I dag er det ganske ungt miljø i Dynatec SMV, men det er også mangeårig ansatte som nærmer seg 70 år.

– Det er bra med en kombinasjon av unge og eldre. De yngste har lettere for å tilegne seg kunnskap om de moderne produksjonsformene, mens de med erfaring kan mye om det tradisjonelle faget. En miks av dette gjør oss til en kompetent gruppe. Nå håper vi å tiltrekke oss flere sterke kandidater, slik at vi kan bygge på den spisskompetansen vi ønsker når vi skal vokse videre på Holtskogen.


Dynatec SMV

  Myrveien 4, 1815 Askim

  69 80 67 00

  www.dynatecsmv.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: