Eksporterer til hele verden fra Sarpsborg

SARPSBORG: Husqvarna eksporterer motorsagsverd til Kina, Japan, USA, Brasil og resten av verden.

Husqvarna AS i Sarpsborg eksporterer motorsagsverd til Kina, Japan, USA, Brasil og resten av verden. Nylig investerte de svenske eierne flere titalls millioner i fabrikken ved Tunevannet.

- Det er investert mye og det er planer om ytterligere investeringer. Det er et godt bevis på at vi ser positivt på fremtiden og at vårt hovedkontor er fornøyd med jobben som blir gjort i Sarpsborg, sier fabrikksjef Patrik Olausson.

Han skryter uhemmet av sine 30 ansatte i fabrikken. Husqvarna har ytterligere 30 personer i salg og administrasjon i det tidligere KPS-bygget.

Verdens beste

- Her er det bare positive medarbeidere som ikke frykter endringer eller omstillinger. Når vi forteller at noe skal gjøres om, svarer de med optimistiske toner. Jeg har rett og slett verdens beste medarbeidere, sier Olausson. Han kom til Sarpsborg i 2012, men tok over som fabrikksjef i 2013 da det ble etablert egen toppledelse her.

Beholder stilen

Husqvarna er etablert i klassiske industrilokaler i Sarpsborg. Fabrikkbygningen som ligger tett ved idylliske Tunevannet, bare et par-tre kilometer fra sentrum, bærer fortsatt preg av fremgangsrik industrihistorie, og slik skal det fortsette.

- Da Karl Pettersen bygde KPS-fabrikken på 50-tallet innredet han mange av rommene maritimt. Han mente nemlig at å drive en virksomhet hadde mange likhetstrekk med å føre et skip. Derfor er det fortsatt flotte trepaneler i kontorgangene, i styrerommet og i andre fellesrom. Det har vi valgt å beholde uendret, sier Olausson.

Effektiv drift

Fabrikken i Sarpsborg er Husqvarnas eneste i Norge, og her produseres det elektriske motorsager, flere varianter av sagblader til ryddesager i tillegg til motorsagsverdene i flere størrelser. Her er det installert stansemaskiner, slipemaskiner, lakkeringsanlegg og pakkeavdeling. Her sitter også den norske delen av salgsorganisasjonen.

- Etter de siste investeringene har vi oppnådd en svært effektiv drift, og vi forsøker å ligge på dette nivået fremover. Husqvarna er store på privatmarkedet i Norge og er kjent for produkter med høy kvalitet.

Husqvarna kjøpte den tradisjonsrike komfyrfabrikken KPS i 1973, men ga seg med de siste hvitevarene i 1996.