Et eventyr innen medisinproduksjon i hjertet av Ås

Hva har hostesaft, skabbmiddel, sinkliniment og munnskyll til felles? Alle produseres hos Ås Produksjonslab.

Ørjan Apeland med salgssuksessen Hydrogenperoksyd, som har vært med å gjøre hans første år i jobben til en formidabel suksess.
Ørjan Apeland med salgssuksessen Hydrogenperoksyd, som har vært med å gjøre hans første år i jobben til en formidabel suksess.

Hva har hostesaft, skabbmiddel, sinkliniment og munnskyll til felles? Alle produseres hos Ås Produksjonslab.

De har ligget på samme sted siden 1987, en godt bevart hemmelighet for de fleste, uten at det er gjort noe poeng av det. De produserer ikke-sterile legemidler og handelsvarer på vegne av Serviceproduksjon AS, men tar også på seg oppdrag fra andre kunder. Mye av grunnen til at få vet om dem, er at det ikke er lov å markedsføre apotekfremstilte produkter, som lenge har vært hovednæringen til Ås Produksjonslab AS.

Kastet rett inn i pandemien

I 2003 ble produksjonsavdelingen skilt ut fra Ås Apotek, og apoteket ble solgt til et kjedeapotek. Serviceproduksjon, et datterselskap av Apotekforeningen, overtok da eierskapet til Ås produksjonslab. I 2018 ble Ås produksjonslab kjøpt opp av Curida Holding AS, og er nå en del av Curida-konsernet. I forbindelse med omorganisering og ny satsing, ansatte de i mars 2020 Ørjan Apeland som ny daglig leder.

– Det ble fort krisehåndtering, for å si det sånn. Først snakket vi om å begynne å produsere hånddesinfeksjon, men skjønte at lokalene våre ikke var særlig velegnet for det. Så vi fortsatte som før. Allerede en måned senere kom det nye anbefalinger til alle landets tannleger, der de fikk beskjed om å bruke hydrogenperoksid til munnskyll for pasientene, som ekstra beskyttelse mot korona. Det forårsaket en 300 prosent økning av salget på dette produktet, og gjorde dagene meget hektiske, forklarer Apeland.

De måtte leie inn tre ekstra fra søsterbedriften for å få det til å gå rundt. Samtidig slet de med å få kjøpt inn nok emballasje, da alt gikk til produksjon av håndsprit i andre bedrifter. 

Skabb skapte gode tall

Apeland hadde knapt starter jobben da alt måtte endres, og kreative løsninger var en nødvendighet. Samtidig gir sånne kriser uventede “gaver”.

– Av grunner vi ikke har forklaring på har det vært mye skabb i Norge i året som har gått, og vi produserer et av de mest brukte legemidlene mot skabb. Vi har også startet produksjon av seks nye produkter i samarbeid med Serviceproduksjon. Sammen har det bidratt til at vi totalt endte opp med en omsetningsvekst på 20 prosent, og med 50 prosent flere ansatte.

Lokalt fokus

Noe av hemmeligheten bak siste års suksess er et stort fokus på det nasjonale og det lokale – og å drive etisk. Selv om de har monopol på mange av varene sine, har de holdt samme priser gjennom hele pandemien.

– Vi ønsker ikke å tjene penger på en krise. Det er viktig for oss. Samtidig er det viktig å samarbeide med lokale krefter og handle i Norge der det er mulig. Det gjorde at vi slapp å vente på varer fra utlandet når behovet var der, og vi har kunnet opprettholde produksjonen hele veien.

En kuriositet er at noen av produktene de har solgt lengst, hostesafter og sinkliniment, fikk salget sitt halvert siste år. Man kan bare spekulere i om det betyr at folk har vært mindre syke det siste året.

– Den ene hostesaften vår har en oppskrift som kanskje er opp mot 500 år gammel. Så den har det vært mange generasjoner som har fått smake, avslutter Apeland.


Ås Produksjonslab AS

  Gamleveien 2, 1430 Ås

  928 55 655

  www.aasproduksjonslab.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: