Landets eneste produsent av treningsapparater

VIKERSUND: Gym2000 i Vikersund er landets eneste produsent av treningsapparater.

Knut Ole Kopland (til høyre) har produsert treningsutstyr i Vikersund i 25 år. Sønnen Ole Christian Walvatne Kopland har tatt et hvileår fra utdanning for å lære om bedriften. 
Gym2000 i Vikersund er en heller ukjent virksomhet for de fleste av oss. Det burde det ikke være. De er nemlig landets eneste produsent av treningsapparater, og nylig vant de en større kontrakt med Forsvaret.

Rammeavtalen med Forsvaret gir sammen med generelt stor ordreinngang fire nye arbeidsplasser i produksjonslokalene i Modum kommune. Kontrakten har en tidsramme på minst to og maksimalt fire år og en estimert verdi på 15-30 millioner kroner. Gym2000 vant konkurransen foran store og kjente treningsutstyrsleverandører.

Tester med et smil

- Vi knuste verdens beste produsenter i konkurransen, ikke minst fordi vi produserer funksjonelt og solid utstyr. Da vi ble bedt om å dokumentere soliditeten i anbudsdokumentene, sendte vi ikke apparater til prøve hos Sintef eller lignende laboratorier. Kravet var at benken skulle tåle 300 kilo, så da kontaktet vi en nabo med gravemaskin på tre tonn og parkerte den oppå. Deretter tok vi bilder og la ved dokumentene, ler daglig leder Knut Ole Kopland. Han startet virksomheten hjemme på gården for 25 år siden.

Sveiset siden han var 8

- Jeg er fra nabogården til Bjørndalen, der både Ole-Einar og Dag kommer fra. Jeg konkurrerte også litt med dem i oppveksten, men etter hvert ble det bare styrketrening. Siden jeg var interessert i sveising, og begynte med det i 8-9 årsalderen, ble det til produksjon av eget treningsutstyr. Det første apparatet laget jeg som 16-åring. Nå har jeg 10 ansatte og er den eneste produsenten i landet, sier Kopland.

Lidenskap

Gym2000 importerer også utenlandske treningsapparater, men de som blir produsert i Vikersund, er 100 prosent norskprodusert.

- Vi har en lidenskap for dette og liker å utvikle produkter markedet vil ha. Vi omsetter i dag for 15 millioner kroner, og andelen egenprodusert utstyr er økende. Vi jobber nesten ikke med aktivt salg, men vinner en del anbud både til skoler, treningshaller og lignende. Nå har vi vokst ut av lokalene for fjerde gang, men her vi er nå, har vi plass nok – tror jeg.