Klimapartnere Viken / Glomma Papp AS

Miljøpionér i generasjoner

Mens bærekraft ble en trend i næringslivet først på 2000-tallet, har Glomma Papp ved Sarpefossen vært en miljøforkjemper siden selskapet ble startet i 1931. Hos den familieeide bølgepapp-produsenten er det tydelig at miljøfokuset ikke bare er et moderne slagord, men en tradisjon.

Bilde av en mann ved en elv
Glomma Papps bærekraft- og kvalitetsleder Mike Off har etter 2,5 år i stillingen begynt å samle trådene for å dokumentere et solid miljø- og klimaregnskap på vegne av den tradisjonsrike bølgepapp-produsenten ved Sarpefossen.

I showrommet hos den familieeide bølgepapp-produsenten vitner diplomer og utmerkelser om en lang tradisjon for bærekraft.

Tradisjonelt og moderne

Glomma Papp har siden 1931 designet, utviklet og produsert emballasje- og displayløsninger for næringslivet og eksportmarkedet. For å kombinere tradisjon med moderne krav har selskapet satset sterkt på innovasjon og bærekraft. En viktig ressurs i dette arbeidet er Mike Off (51), bærekraft- og kvalitetsleder. Opprinnelig fra København pendler han nå til Sarpsborg fra sitt hjem i Sverige, hvor han bor sammen med sin norskfødte kone fra Røa.

– Når jeg er på jobb, er jeg alltid «on», sier Off, som er ansatt for å finne løsninger, forbedre eksisterende løsninger og redusere reklamasjoner.

Bærekraft i DNA-et

– Optimalisering har vært en del av Glomma Papps DNA i generasjoner. Selskapet var tidlig ute med å fokusere på miljø og klima, lenge før det ble vanlig. Dessverre har vi ikke alltid vært flinke til å dokumentere dette arbeidet godt nok, men det er noe vi jobber aktivt med nå, forteller Off.

Offs vei til dagens stilling var ikke opplagt. Med 15 års erfaring som glassmester og ytterligere 15 år som konsulent innen rus og psykiatri, tok han en ny retning som HMS-rådgiver for seks år siden. De siste 2,5 årene har han vært sentral i rollen hos Glomma Papp.

– Min jobb handler i stor grad om å systematisere og dokumentere i tråd med EUs direktiver, forklarer han.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Resirkulering og sirkulærøkonomi

Bærekraft gjennomsyrer hele organisasjonen, også interiøret.

– Alt av møbler og inventar kjøper vi brukt og lokalt, sier Off.

– Det handler ikke om å spare penger, men om å spare miljøet.

Innovasjon i produksjonen er enda bedre dokumentert. Key account manager Rino Grepperud (45) og produktutvikler Kelly Hakkebo (50) presenterer flere konkrete eksempler på bærekraftige løsninger:

– For Europris har vi utviklet gjenbrukbare handleesker som selges eller gis bort til kundene. De kan stables, har lokk og passer perfekt i handlevogner, sier Grepperud.

Halverer antallet paller

Han forteller også om nye stablekasser for Tyrilys, hvor de ved å bruke tynnere og mer stabil bølgepapp har redusert emballasjeforbruket med to tonn, noe som tilsvarer en halvering av antall paller.

Hakkebo trekker frem standardisering av Glamox-eskene, som har redusert kostnader for både Glomma Papp og kunden. – I stedet for mange ulike esker tilpasset ulike produkter, har vi utviklet fire standardstørrelser som dekker 15 ulike modeller, forklarer han.

Mike Off viser frem en eske produsert for fiskeprodusenten Sperre.

– Ved å bytte fra massivpapp til bølgepapp har vi spart 800 tonn materiale årlig på dette ene produktet. Det handler om optimering, sier han.

Prisbelønnet pioner

Glomma Papp har høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Selskapet har mottatt bransjepriser som Scanstar og Worldstar nærmest årlig siden prisene ble etablert. Allerede i 1975 mottok de Industriens Miljøpris for sitt arbeid med papp- og papirgjenvinning.

– Vi tar aldri på oss et oppdrag der sluttproduktet ikke er resirkulerbart, understreker Off, som avslutter med å minne om selskapets mantra: miljø og kvalitet går hånd i hånd.

Glomma Papp er ikke bare en hjørnesteinsbedrift i Sarpsborg – de er en pioner innen sirkulærøkonomi og et forbilde for industrien.

For miljøet og fremtiden
  • Glomma Papp legger til rette for miljøvennlige løsninger i alt vi gjør. Norsk Resy AS samarbeider med Miljøverndepartementet.
  • Glomma Papps egen Jan Arthur Iversen var med på å starte opp Norsk Resy AS i 1992.
  • Det samme året ble Glomma Papp ISO 9001-sertifisert.
  • Glomma Papp er også medlem av Grønt Punkt Norge, og ifølge Norsk Resy AS ble det i 2019 gjenvunnet 107 prosent av alt brunt papir og bølgepapp.