Miljøtilpasset produsent av kjemikalier

– Vi er store på graffiti! Rettere sagt – vi er veldig bra på fjerning av uønsket graffiti på fasader med miljøtilpassede og miljømerkede produkter!

Bilde av Ole-Gunnar Andresen og David Löwenstein i Blue & Green
Ole-Gunnar Andresen og David Löwenstein i Blue & Green, avdeling Norge på Jessheim

Ole-Gunnar Andresen, Norges eneste ansatte i det nordiske Blue & Green, mener det er få som kan konkurrere med deres miljøsertifiserte sortiment her i Norden. Nå øker Blue & Green produksjonen kraftig og ser at det har lønt seg å ha fokus på miljøtilpassing også i denne bransjen.

Deres hovedkontor og fabrikk ligger i Landskrona i Sverige, og til sammen er de 17 ansatte fordelt på de nordiske landene. 

På norgeskontoret til rengjøringsprodusenten Blue & Green møter vi salgs- og eksportsjef Ole Gunnar Andresen og teknisk sjef David Löwenstein. Siden 2007 har Blue & Green etablert seg som en av de ledende i produksjon av rengjøringskjemikalier. De har spesialisert seg på fremstilling av rengjørings- og beskyttelsesprodukter til kjøretøy, offentlig transport som tog og buss, og fasade.

Når de store produsentene bygger tog, står det ofte i manualene at Blue & Greens produkter skal være standard for vedlikehold og rengjøring. De produserer rengjøringsmidler for store selskap som trenger kvalitetssikret og klimatilpassede produkter.

Artikkelen fortsetter nedenfor

– Vi jobber nært med de store produsentene av tog og buss i Europa, sier Ole-Gunnar Andresen.

Selskapet kan nå skilte med over 300 formler på kjemiske rengjøringsprodukter. Det betyr at de har 300 «oppskrifter» på sin produktliste og kan fremstille det som etterspørres i markedet.

– Vi var de første som oppfylte Svanens nye 6.0-kriterier og har et helt unikt konsept med Svane-merkede rengjøringsprodukter for tog, sier Andresen.

– Det merkes at det er større krav til miljømerking hos kundene, og vi er nødt til å utvikle våre produkter til å være så miljøtilpasset som mulig. Utvikling av rengjøringsprodukter for transportsektoren er en kjemisk industri. Det betyr ikke at den ikke kan være miljøtilpasset. Vi jobber hele tiden for å utvikle mindre fossil-baserte produkter. Kundene har høye krav til klima- og miljømerkede produkter og vi må imøtekomme dette og hele tiden utvikle oss, sier David Löwensten.

Miljøsertifisering er en krevende og byråkratisk del av kjemisk produksjon, og Blue & Green har fire ansatte som jobber med dette. Regler, forskrifter og nye standarder skal til enhver tid følges og etterkommes.

Blue & Green er også opptatt av at emballasjen og hvordan produktene transporteres. Under sertifiseringen av Svane-merking av produktene inngår det også en gjennomgang av emballasjen, som for eksempel plastkanner og plastflasker.

I Norge har de skrevet kontrakt med flere aktører innen offentlig transport, og fra før har de flere store europeiske kunder spredt over de 15 land Blue & Green opererer i.