Nær oppstart for avansert betonganlegg

Mona Betong på Slitu nærmer seg prøvekjøring for sitt flunkende nye og topp moderne betongproduksjonsanlegg. 25 millioner kroner er investert i markedets ledende produksjonsteknikk.

Bilde av Ingar Jensen i nytt produksjonsanlegg.
Daglig leder Ingar Jensen håper alt går som det skal når det avanserte anlegget skal testkjøres før jul.

Mona Betong på Slitu nærmer seg prøvekjøring for sitt flunkende nye og topp moderne betongproduksjonsanlegg. 25 millioner kroner er investert i markedets ledende produksjonsteknikk.

På bare få måneder er hele løsningen montert og koblet til gjennom flere kilometer med kabler. Resultatet er et anlegg som kan produsere dobbelt så mye som den gamle produksjonslinja og med enda større grad av sikkerhet og nøyaktighet. Her er det lagt inn systemer som blant annet veier ingrediensene flere ganger før de ender i betongblanderen, som har større kapasitet og kan blande raskere enn den gamle. Det betyr kortere opphold for fylling av bilene, noe som bedre logistikk og effektivitet betydelig. Det er satt opp romslige sementsiloer på utsiden av produksjonslokalet og i bakkant er det montert seks store siloer som skal romme 800 tonn med tilslag, det vil si sand og pukk i ulike dimensjoner. Hele prosessen blir styrt fra kontrollrommene der blandeoperatørene programmerer produksjonen, uten at noen er til stede i selve produksjonslokalet.

Biler og sjåfører

– Vi håper alt går som det skal når vi testkjører før jul en gang. Full drift blir det neppe før utpå vårparten, men vi håper det nye anlegget skal ta unna behovet mens vi renoverer og vedlikeholder det gamle. Vi har merket en økende etterspørsel den siste tiden, og tror vi får nok prosjekter å levere til også neste år. Den største utfordringen nå er egentlig nye betongbiler og sjåfører. Vi har fått én ny bil, men venter fortsatt på en til. Det er problemer hos produsenten på grunn av den internasjonale situasjonen, men vi håper bilen er på plass før jul. Da gjenstår det bare å rekruttere en sjåfør så har vi alt på plass, sier daglig leder Ingar Kasbo Jensen i Mona Betong AS. 

Landet kjempejobb

Det er fortsatt stor aktivitet på byggefronten i betongsprodusentens leveringsområder. Jensen venter ytterligere økning nå som den nye Follotunnelen åpner i desember og gjør reiseveien mellom Indre Østfold og Oslo mye enklere. Det bør bety ytterligere tilflytting til regionen med påfølgende behov for nye boliger.

– Vi har allerede landet en stor jobb på Ski, der vi skal levere 9 000 kubikkmeter betong i løpet av 2023. Det representerer faktisk et halvt års produksjon hos oss med dagens kapasitet.

Tester ut nye produkter

Når begge de to produksjonsanleggene er i full drift håper Mona Betong å kunne teste ut andre former tilslag enn dagens konvensjonelle sand og stein i ulike dimensjoner.

– Vi får stadig strengere krav fra myndighetene om «grønnere» produkter, og vi vil teste ut å bruke gjenvunnet betong som tilslag. Det kan vi gjøre i det gamle anlegget, mens det nye fortsatt går for fullt. På den måten kan vi komme fram til både bedre og mer miljøvennlige løsninger.


Mona Betong

  Postboks 159, 1850 Mysen

  990 40 159

  www.monabetong.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: