Prisvinner eliminerer tusenvis av tonn plast

Klimapartneren Looping AS ble nylig hedret med Siva-prisen for å spare klima og miljø med sin nyskapende emballasjeteknologi.

– Emballasjen vår erstatter engangsplasten og kan brukes flere ganger. Vi bruker en svært sterk plasttype – den er enkel å reparere og nærmest 100 prosent resirkulerbar, forteller gründer og CEO Jens Brustad i Looping AS.

Bedriften går foran og viser vei med en ny forretningsmodell som bidrar til å gi et tydelig redusert miljøavtrykk i en bransje med høye CO2-utslipp, sa næringsminister Jan Christian Vestre da han i starten av juni delte ut årets Siva-pris til Looping AS.

Statsråden roste klimapartneren for å ha tatt tak i en av de største miljøutfordringene i bygg- og anleggsbransjen: Plastavfall.

– Emballasjen vår erstatter engangsplasten og kan brukes flere ganger. Vi bruker en svært sterk plasttype – den er enkel å reparere og nærmest 100 prosent resirkulerbar, forteller gründer og administrerende direktør Jens Brustad i Looping AS.

Lederen av Klimapartnere-bedriften fikk ideen til å resirkulere emballasje da han for noen år siden kjørte forbi en byggeplass og så den enorme mengden engangsemballasje som ble brukt til å pakke inn moduler.

– Det var rett og slett helt vanvittige mengder. Det var tydelig for meg at her måtte det være et marked for gjenvinning.

I dag passer Loopings emballasjeordning rett inn i Klimapartnere Vikens ønske om at partnerbedriftene har minst ett spydspissprosjekt for å redusere klimautslipp og sikre grønn næringsutvikling.

– Vi er glade for å være en klimapartner som får denne typen oppmerksomhet for arbeidet vårt.

Går all in i sirkulærøkonomien

Etter at han kjørte forbi byggeplassen, startet Brustad selskapet Norsk Gjenbruk, som senere byttet navn til Looping.

Selskapet solgte og leide ut resirkulerbar emballasje til bedrifter, men for tre år siden gikk det opp et lys.

– Vi så at vi ikke klarte å få den gjenbruksgraden som vi ønsket ved å selge emballasjeproduktene. Vi spurte oss selv og kunden: Hva om vi eier alt, og dere leier av oss?

Virksomheten så umiddelbart resultater av å kombinere vare og tjeneste – i én tjeneste.

– Det var en ordentlig kul beslutning som bidro til at vi raskt øke kontraktsverdiene med 300 prosent. Nå går vi all inn på sirkulær økonomi.

Det gir en ytterligere motivasjon til å lage produkter av ypperste kvalitet som lever lenge.

– Vår suksessfaktor er basert på produkter med lang levetid, så sørger service komponenten for høy utnyttelse i levetiden. Produktene er så mye bedre enn engangsplast. Vi har nå oppnådd å eliminere emballasje i hele livsløpet til moduler i byggeindustrien.

Eliminerer avfallet i en hel industri

Som partnerselskap i Klimapartnere Viken er Looping AS opptatt av å dokumentere klimaavtrykket sitt.

– Klimapartnere Viken er et strålende nettverk. De har tyngde i klimaarbeidet og balanserer pisk og gulrot, reguleringer og insentiver på en svært god måte. Vi er svært stolte av at vi har livsløpsanalyse og EPD-sertifisering på alle produktene våre, sier Brustad.

Selv om selskapet allerede har vunnet priser og øker omsetningen, er Looping foreløpig bare i startgropa.

– Den store gulroten er emballasje til transport. Transportemballasje har en omsetning på 300 milliarder dollar i året. Det er klart at vi skal være et alternativ der, smiler Brustad, som avslører at bedriften jobber med en helt ny teknologi for framtida.

– Vår modell gir full kontroll på materialstrømmen av egne produkter, og slik at vi sørger for høyest mulig renhetsgrad ved resirkulering. Målet er å utvikle produkter av eget resirkulert granulat. Da lukker vi loopen helt for plastemballasje, smiler Brustad.


Looping AS

Karenslyst Allé 16, 0278 Oslo 
  924 84 431
  looping.eco

{/show}