Vellykket satsing på bygg og anlegg

RAKKESTAD: Spilde Mek. har produserte grøfteploger og gjødselspredere siden 1936. Den produksjonen er historie, men bedriften har funnet seg et nytt marked.

Spilde Mek var i utgangspunktet produsent av grøfteploger og gjødselspredere siden 1936, og fortsatt ruller mange spredere med Spilde-navnet godt synlig på mange jorder i Norge.

Den produksjonen er historie, og rakkestadsbedriften er nå tilpasset et nytt marked.

- Brødr. Reinholt Andreassen AS overtok Spilde Mek. i 1974, og bygde dagens produksjonslokaler fire år senere. Nå er vi én av to søsterbedrifter i et lite konsern. Fredrikstad Motorfabrikk, som nå ligger i Sarpsborg og har Espen Reinholt Andreassen som daglig leder, er den andre.

- Vi samarbeider tett om flere oppdrag. Spilde er et plate-, sveise- og skjæreverksted, mens FM er et maskineringsverksted. Vi utfyller hverandre godt, sier daglig leder Vidar Reinholt Andreassen

Til alle bransjer

Etter en sterk periode som leverandør til offshore- og undervannsteknologi, har Spilde de senere årene tilpasset seg nye markeder. I dag leverer de konstruksjoner i metall til nær sagt alle bransjer: Tunnelbygging, kraftindustri, bygg, entreprenør, næringsmiddel og kjemisk industri, for å nevne noe.

I de fleste tilfeller dreier jobben seg om krevende plate-, skjære- eller sveisearbeider, ut fra en tegning gitt på forhånd. Flere bedrifter velger å la Spilde lage deler til sine prosjekter, framfor å investere i egne maskiner.

Offshore-døren åpen

Aktiviteten i bygg- og anleggssektoren har ført til at Spilde Mek. i dag prioriterer leveranser til dette markedet. Dette har ført til sterkere fokus på sertifisering, og Spilde har gjennomført både ISO 9001 og EN 1090-1. Det betyr at de kan CE-merke alle leveransene.

- Dette har ført til ytterligere pågang fra nye kunder, men også gjort at vi internt har rettet søkelys mot kvalitet i alle prosesser. Vi følger egne sjekklister, som igjen henviser til egne prosedyrer, sier administrasjonsleder og QA-sjef Trine Andreassen.

Selv om bygg og anlegg har tatt over mye av produksjonen, lukker ikke Spilde Mek. offshore-døren helt. De har beholdt både kompetanse og viktige sveiseprosedyrer, noe som er ettertraktet i offshoremiljøet.

Bred kompetanse

Spilde Mek samarbeider ofte med lokale produsenter av stålbygg.

- Vi har en moderne maskinpark med plasma/gass-skjæremaskin, laserskjærer, plateknekker, valser sveiseapparater, i tillegg så har vi lang erfaring og bred kompetanse, sier produksjonsleder Leif-Martin Svendsen.

Spilde Mek. har dokumentert det meste som er levert gjennom årene. Av helt spesielle oppdrag den siste tiden har de produsert en kopi av den opprinnelige Vinmonopol-logoen som med sine fem meter i diameter nå pryder den rehabiliterte bygningen på Hasle Torg i Oslo. I tillegg har de produsert elementer til det nye Munch-museet og kaffeforedlingsfabrikken i Vestby.


Spilde Mek Verksted AS

Sagveien 9
Rakkestad

69 22 66 90

www.spilde-mek.noKlikk en emneknagg for å lese mer: