Fagbrev skapte fleksibilitet og mer dedikerte ansatte

SARPSBORG: Hos Nortura har mange ansatte over tid tatt kurs med sikte på fagbrev innen Industriell matproduksjon (IMP) hos AOF.

Delshad Saeed Ahmed synes jobben ble langt mer spennende med stadig nye oppgaver etter at han tok fagbrev i IMP hos AOF.
Delshad Saeed Ahmed synes jobben ble langt mer spennende med stadig nye oppgaver etter at han tok fagbrev i IMP hos AOF.

Hos Nortura har mange ansatte over tid tatt kurs med sikte på fagbrev innen Industriell matproduksjon (IMP) hos AOF.

Det har gitt større forståelse for alle prosessene, gjort det enklere å bruke personer på tvers av avdelinger og en mer spennende og variert arbeidsdag for de det gjelder.

Store på pålegg

Nortura Sarpsborg er store på påleggsproduksjon, i tillegg til hermetikk og ferdigmat. Påleggsproduksjonen er delt opp i rå og kokt side, og påleggsproduksjon rå side ledes av Glenn Thomas Hansen.

– Tanken vår var å få de voksne som har jobbet her i mange år til å ta fagbrev i IMP, så de kunne jobbe på tvers av avdelingene og med forskjellige arbeidsoppgaver. Dette gir hver enkelt en større forståelse for arbeidsflyten, samtidig som vi enkelt kan låne personer på tvers av avdelinger ved for eksempel sykdom, uten å måtte lære dem opp først.

Ble spennende med fagbrev

Til sammen 35 personer hos Nortura Sarpsborg har etterhvert tatt kurset, Delshad Saeed Ahmed er en av dem. Han har jobbet her i 14 år.

Det var flere grunner til at jeg ønsket å ta fagbrev; jeg syntes det var på tide, jeg ville vite mer og det ville bety høyere lønn. Det jeg opplevde var at jeg så helheten, og konsekvensene av litt slurv ett sted og hvordan det påvirket hele prosessen, siden jeg jobbet i alle ledd. Samtidig ble jobben langt mer spennende med stadig nye oppgaver, der det tidligere fort kunne bli monotont og kjedelig med den samme oppgaven dag etter dag.

Ansatte med innsikt

For bedriften har det gitt store fordeler, ikke minst at de ansatte har innsikt i produksjonene, kjenner prosessene, råstoffene, pakkeriet og kontrollpunktene. Og mye av dette styrer de ansatte selv under opplæringsperioden.

Voksne som tar kurset hos AOF styrer seg selv. De får en oversikt over hva de skal igjennom, og tar selv ansvaret for det. Først når det er tid for praksis, får jeg nærere kontakt med den enkelte og følger med på utviklingen, fortsetter avdelingsleder.

Store avansemuligheter

Nortura Sarpsborg tar godt vare på sine 350 ansatte, der du får utlevert rent arbeidstøy hver dag, har flott trimrom, kantine og bedriftshelsetjeneste. Det er lite gjennomtrekk og mange som har jobbet her i mange tiår allerede, noen har fått gullklokka. Og mulighetene er store for den enkelte.

– Jeg kom hit som nyutdannet pølsemaker for 25 år siden. For 11 år siden ble jeg arbeidsleder, og for ett år siden avdelingsleder. Mulighetene er store her, og du kan bli det du vil, avslutter han.

I tillegg har også AOF et pågående fagbrevkurs innen produksjonsteknikk, mer rettet mot den tekniske delen av produksjonen hos Nortura, for å holde tritt med utviklingen.


Fra vikariat til lederjobb på seks år

Alenemoren hadde via NAV blitt utplassert som renholder på en skole i 2008. Lite visste hun da om at det var starten på en spennende karriere og lærerjobb.

Ann Kathrin Ørebeck er alenemor til tre og hadde stort behov for å finne seg jobb i 2008. Gjennom NAV ble hun først utplassert på Rød skole på Gressvik i Fredrikstad som elev-/lærerassistent, og ble senere tilkallingsvikar for samme arbeidsgiver.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Da de ikke lenger hadde behov for meg husket jeg at min nabo tidligere hadde spurt om jeg kunne tenke meg å jobbe i kommunens renholdsavdeling. Jeg tok opp den tråden, og sånn havnet jeg på “Bilteam” som har faste steder, som fellesareal på omsorgsboliger, fritidsklubber, rådhus og flyttevask for kommunale boliger. Etterhvert gikk jeg over i stillingen til en som gikk ut i fødselspermisjon, og endte med å bli der til 2013, minnes Ørebeck.

Fagbrev og faglærer

En kollega og nabo hadde tatt fagbrev hos AOF som renholdsoperatør og oppmuntret Ørebeck til å gjøre det samme.

– Jeg tok fagbrevet i 2011. Men allerede før jeg fikk det anbefalte læreren min meg som faglærer. Jeg ble selvfølgelig stolt, men også nervøs. Jeg hadde jo ikkefagbrev enda. Heldigvis fikk jeg det noen måneder senere, smiler hun.

Fra skade til leder

I 2013 skadet hun hånden på trening, noe som gjorde det vanskelig å jobbe hundre prosent. Samtidig skulle lederen hennes gå av med pensjon.

– Jeg var veldig lei meg, for jeg trivdes så godt i den jobben. Men så ba kollegene mine meg om å søke på stillingen som ny arbeidsleder. Jeg trodde jo aldri jeg skulle få den. Men det gjorde jeg. For å stå best mulig rustet tok jeg først personaladministrasjon og ledelse på høyskolen, så lederskolen på AOF. Det er fremdeles to moduler der jeg ønsker å ta etter hvert. Foreløpig er det ikke tid.

Tryggere med fagbrev

Det har vært en spennende reise så langt for Ørebeck. I dag sitter hun som arbeidsleder med personalansvar for rundt 40 personer, i tillegg går snart hennes femte kull ut med fagbrev som renholdsoperatør fra AOF til våren.

– Fagbrevet gjorde meg mye tryggere i jobben, med større kunnskap som gjorde meg opptatt av å følge med på alt nytt som kom. Dette handler jo om så mye mer enn renhold, som å skape et trivelig innemiljø og helse for brukerne av byggene. Også treffer vi så mye hyggelige mennesker. Tidligere var jo denne jobben skjult og utenom alles arbeidstid, men nå er vi der når andre jobber. Alt dette ble enklere å se og sette pris på etter fagbrevet.


AOF Østfold

Stortorvet 5–7
1607 Fredrikstad

69 13 04 10

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.