Fra heltidsbonde til helsearbeider

Svein-Petter Sponheim valgte AOF da han ville øke kompetansen og sikre jobb innen psykiatrien.

Svein-Petter Sponheim jobber ved en skjermet avdeling på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold i Sarpsborg.

Svein-Petter Sponheim (53) fra Fredrikstad valgte AOF Østfold da han ville øke kompetansen og sikre jobb innen psykiatrien. Nå er han i ferd med å gjennomføre det toårige fagskolekurset ”Psykisk helsearbeid”.

Svein-Petter er bosatt i Oredalen, er utdannet agronom og er fjerde generasjon driver av familiegården. Tidligere har det vært produsert blomster, frukt, bær og grønnsaker her i stor skala, men gradvis har det vokste fram et ønske om å ta jobb utenfor gården.

- Min mor jobbet i mange år ved Sykehuset Østfold Veum og min kone er vernepleier, dermed ble det til at jeg søkte på en stilling som ekstrahjelp på Veum i 2012.

Drøye halvåret senere møtte han på sin første vakt, og siden har han jobbet på den samme avdelingen, nå med sykehuset Kalnes som arbeidssted. Under tiden, har han konsentrert seg om jordbærproduksjon på gården.

Psykisk helsearbeider

- Det var en kollega av meg som gjerne ville ha meg med på det toårige AOF-kurset ”Psykisk helsearbeider” med oppstart høsten 2016, og jeg lot meg overtale. At utdanningen kunne gjennomføres parallelt med jobben, var helt avgjørende for meg.

Svein-Petter var spent på hvordan det var å sette seg på skolebenken igjen i voksen alder, men kom fort inn i det.

- Spesielt å skrive og forme oppgaver på pc, krevde en bratt lærekurve. Men ved hjelp av dyktige lærere, mye pugging og gode tips fra kona og kollegene, gikk det greit.

53-åringen er naturlig nok langt fra den yngste i klassen, men heller ikke den eldste.

- De aller fleste jobber innen psykiatrien, på ulike arenaer. Det gjør at vi kan diskutere mange virkelighetsnære problemstillinger i klassen, som både er nyttig og lærerikt.

Nyttig påfyll

Han er også fornøyd med pensumet på utdannelsen, som gir mange gode verktøy å ha med seg i jobben.

- Vi har vært gjennom alle ulike psykiske lidelser, pluss litt somatikk på områder som kan være bakomliggende og utløsende årsaker. Dessuten er det svært åpne oppgaver vi får jobbe med, slik at vi kan velge temaer vi kan dra direkte nytte av i jobben.

Kurset består av fire timers skolegang i uken, i tillegg til mye selvstudier og oppgaveløsing.

- Det har vært et utfordrende og krevende skolearbeid ved siden av full jobb og gårdsdrift, men samtidig både morsomt og lærerikt, understreker han, og kan trygt anbefale kurset til andre.

Ytterligere utdanning?

- Absolutt! Innholdet er svært relevant, og med lærere på høyskolenivå står utbyttet absolutt til forventningene. Dessuten er det stort behov for kompetanse og arbeidskraft innen psykiatrien, og behovene ser ikke ut til å bli redusert i framtiden. Mange sliter med psykiske lidelser i en eller annen form, minner han om.

Svein- Petter sier han ikke er fremmed for å gjennomføre flere AOF-studier, og har spesielt tenkt nytteverdien i temaet rus og psykisk helsearbeid.


Nye muligheter fra høsten

Det er nå vedtatt at det skal gis studiepoeng på fagskoleutdanninger og fremmet forslag om at de studentene som er under utdanning når den nye loven trer i kraft skal få sine vitnemål utskrevet i studiepoeng.

AOF Østfold starter et nytt fagskolekurs av ”Psykisk helsearbeider” til høsten. Målgruppe for utdanningen er hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere og aktivitører. Utdanningen kan også være aktuell for deg som har en grunnutdanning innen helse- og oppvekstfag og som i ditt arbeid har omsorg for mennesker med psykiske lidelser.

Er du lærling innen et av de ovennevnte fagene og skal avlegge fagprøven i løpet av 2018 kan du også søke om opptak til høstens studier.

Utdanningen tilbys som deltidsstudium over to år. Det tilsvarer en normert studietid på ett år. Studiet legges opp med undervisning 1 kveld per uke, samt én lørdag ca. hver 6. uke.

Studiet inneholder fire teoriemner, ett fordypningsemne samt 350 timer praksis. Ved fullført og bestått utdanning utstedes vitnemål.

Studiet søkes finansiert av Helsedirektoratet gjennom Østfold fylkeskommune. Litteratur og praksis dekkes ikke av finansieringen.

For mer informasjon og/eller påmelding, ta kontakt med Marit Wiraas på epost (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) eller telefon (69 13 04 10)