Det har gjort kommunen til Østfolds største enkeltstående lærebedrift, og den nest største på Østlandet. – Dette er et resultat av et godt samarbeid mellom mange aktører, sier fagleder Ingar Løkkeberg Jansen.
Fredrikstad kommune har lenge vært bevisst på å tenke rekruttering også utenom den vanligste opplæringsmodellen med to år i skole og to år i lære. I 2018 ble det nasjonale tiltaket «Menn i helse» etablert i kommunen, som har vært en stor suksess. Et annet, spesialløp mot fagbrev, er tilbudet «Helsefag for minoritetsspråklige», hvor målgruppen er personer som har utfordringer med å få varig arbeid på grunn av lav språkkompetanse.
I 2022 opprettet Fredrikstad kommune og NAV ordningen «På vei mot fagbrev». Dette er en arena for ungdommer som har falt utenfor det tradisjonelle utdanningsmønsteret, men som alle har store iboende ressurser. Hovedmålet er å sikre ungdom som står uten utdanning og utenfor arbeidslivet en mulighet å få fagutdanning. Avtalen med NAV omfatter samarbeid om rekruttering, utprøving, opplæring og læretid.
Stor pågang
– Pågangen har vært gledelig stor. Vi spør aldri kandidatene om attester eller tidligere skole- og utdanningshistorikk. Vi søker de som er motiverte til en endring gjennom tålmodighet, motivasjon og vilje til endring. Har de det, finner vi veien videre sammen, helt fram til fagprøven.
– Og skulle vi merke en endring underveis – eksempelvis at de ikke møter opp tre dager på rad – går vi inn og ser på årsaker og vurderer tiltak. Alt for å tilrettelegge best mulig på den enkeltes premisser, for at han eller hun skal beholde motivasjon til å fullføre utdanningsløpet.
En stor fordel med disse tiltakene, er at de fleste vil bli værende som fagarbeidere etter læretiden.
– Men den største samfunnsmessige gevinsten, ligger naturligvis i at deltagerne får mulighet til å komme i arbeid - med all den livskvaliteten som ligger i det. Fagbrev er en av de sikreste inngangsbillettene til arbeidslivet.
Faglederen trekker også fram de store mulighetene som gis til etterutdanning gjennom Fagskolen, for de som ønsker det.
– Det er også hyggelig at suksessen med «På vei mot fagbrev» blir lagt merke til også utenfor kommunegrensene. Vi har både hatt statsrådsbesøk og har blitt invitert til flere kommuner for å informere om tiltaket og dele våre erfaringer. Nå er vi også i gang med å utvikle tilbudet ytterligere, hvor også det private næringslivet er koplet på.
Krever ekstra ressurser
Foruten Løkkeberg Jansen, er det to hele stillinger knyttet til lærebedriftskontoret i Fredrikstad rådhus.
– Vi har alle jobbet med utenforskap tidligere, og har et stort hjerte for de som trenger litt drahjelp for å få livet på rett kjøl. Jeg var selv en drop-out-elev på videregående, og har utdannet meg først i voksen alder.
For å kunne gi lærlingene i dette tilrettelagte tiltaket nødvendig oppfølging, kreves det naturlig nok ekstra ressurser. Det får de gjennom tilretteleggingsmidler. I tillegg har NAV øremerket én stilling til en prosjektansvarlig, som er bindeleddet mellom partene.
– Fredrikstad kommune har en veldrevet organisasjon, med mange ledere som er flinke til å stille opp og snakke lærlingenes sak og femme våre tiltak. Det gjør det enkelt å komme inn med tiltak for lærlinger som har utfordringer. Men samtidig er det viktig å synliggjøre for politikerne og omverden den samfunnsverdien som faktisk ligger i at folk får en utdannelse og kommer seg ut i arbeid.
– Dette er en investering som gir enorm avkastning!