Gir ungdom store muligheter

Læreplassjegerne skaffer håpefulle fagtalenter læreplasser og en vei inn i yrkeslivet. Det er kontinuerlig behov for lærebedrifter, og villige lærlinger står klare i mange fag.

Bilde av tre blide personer med sommerlig gress og trær i bakgrunnen
Læreplassjegerne Rina Østenby-Thorkildsen, Hans-Einar Rustøy Hansen og Katrine Gustavsen i den idylliske parken utenfor fylkeshuset i Sarpsborg.

– Vi er hele tiden på jakt og leting etter nye kontakter og mulige lærebedrifter. Å bli lærebedrift er ikke så komplisert, og vi står klare til å hjelpe og veilede bedriftsledere, sier Karine Gustavsen.

Arbeidsplassene rundt i Østfold behøver ungt blod og påfyll av både ny kompetanse og energi for fremtiden. Læreplassjegerne jobber for at alle som ønsker læreplass, skal få et tilbud om det. I Østfold er det over 1200 ungdommer fra 13 forskjellige skoler og 200 lærefag som leder til et yrke.

Investering for fremtiden

Ved å ha lærlinger sikrer arbeidsplassen fremtidens fagkunnskap. Læreplassjegerne i Østfold fylkeskommune hjelper ungdom med å finne sin arbeidsfremtid, samtidig som de hjelper arbeidsgivere å sikre sin egen fremtid gjennom kompetente medarbeidere med fagbrev. Arbeidsgivere oppfordres til å kontakte Læreplassjegerne for en helt uforpliktende samtale om de gode mulighetene som finnes.

– Lærlingeordningen brukes av mange bedrifter og arbeidsplasser som et aktivt rekrutteringsopplegg. I tillegg får man tilskudd for å ha en lærling, forteller Rina Østenby-Thorkildsen.

Fem fordeler med å ha lærlinger:

  1. Bedriften får et konkurransefortrinn ved offentlige anbud
  2. Dere kan «skreddersy» medarbeideren bedriften trenger
  3. Med lærlingen følger nye tanker
  4. Dere slipper å pløye et tørt marked for å rekruttere
  5. For mange bedrifter skader det heller ikke å få ned gjennomsnittsalderen

83 prosent fikk læreplass

Målet er at alle som ønsker læreplass skal få det. Derfor er Østfolds læreplassjegere på tilbudssiden mot skoler, foreldre, elever og ikke minst arbeidsplasser. Det handler ikke bare om å sikre ungdommene yrkestrening og yrkesmuligheter, men like mye om å sikre bedriftene den viktige kompetansen og fagfolkene de kommer til å behøve i fremtiden.

– I fjor endte Viken fylkeskommune på 83,5 prosent andel av søkerne som fikk læreplass. Det er vår kjerneoppgave å skaffe flest mulig elever lærlingkontrakt, og vi ønsker at enda flere bedrifter vil forsøke mulighetene som finnes, sier Hans-Einar Rustøy Hansen.

Nye og etablerte fag

Behovet for plasser er stort for tiden både i elektrikerfaget og salgsfaget. Elektrikerbransjen er dyktige til å ta ansvar og bruke ordningen. Det er også endel nye fag, hvor Læreplassjegerne jobber for å komme i tettere dialog med bedriftene.

Innholdsproduksjon, dronefaget, mediedesign, IT-utvikling, IT-drift og dyrefaget er noen av dem. Bedriftsledere innen disse fagene og bransjene er spesielt interessante målgrupper for lærlingeordningen for tiden.

– Vi ønsker å komme i kontakt med flere enn de vi har i kontaktnettet, og vi tegner kontrakter gjennom hele året. Bare bruk oss, ring oss, oppfordrer Katrine Gustavsen.

Bli lærebedrift

Alle elever som går yrkesfag, skal ifølge læreplanen ha yrkesfaglig fordypning. Det løses best ved utplassering på aktuelle arbeidsplasser. Ungdommene har mye kompetanse som venter på å bli benyttet. Ordningen er ofte et springbrett for elevene, som får vist seg frem på veien mot et varig yrke og fast jobb.

Målet for læreplassjegerne er at alle elever skal få læreplass for å fullføre utdanningen sin ute på en arbeidsplass. Dette er et samspill mellom den enkelte elev, skolen og arbeidsplassen.

Foreldrene har også en viktig oppgave i å veilede den håpefulle mot videre skolegang og et fremtidig yrke. Det finnes mange ulike yrkesfag å velge blant. Det er også viktig å forsøke å ta temperaturen på samfunnet, og se på hvilken arbeidskraft landet har behov for fremover. Fagarbeidere er mangelvare, og de som velger yrkesfag kan bli svært attraktive i arbeidsmarkedet.