Grenseløs ingeniørutdanning ved Fagskolen i Østfold

KRÅKERØY: Da baker Anders Jordal fikk problemer med helsen måtte han se seg om etter andre yrkesmuligheter. Nå studerer han mat-teknikk på nett ved Fagskolen i Østfold.

Da baker Anders Jordal fikk problemer med helsen måtte han se seg om etter andre yrkesmuligheter. Nå studerer han mat-teknikk på nett ved Fagskolen i Østfold.

- Jeg fikk konstatert «bakerastma». Da sier det seg selv at det på sikt vil være umulig å fortsette med bakerijobb for all fremtid, sier Jordal, som i dag jobber hos Mesterbakeren i Bergen.

Nå ser bakeren for seg en karriere innenfor matsikkerhet. Da kan han fremdeles kombinere interessen for mat med jobb men uten at det går på helsa løs. Da han begynte å undersøke mulighetene for videreutdanning fremstod Fagskolen i Østfold raskt som et fristende alternativ. Skolen er samlokalisert med Høgskolen i Østfold på Værsteområdet på Kråkerøy.

- Det er ikke mange skoler som tilbyr denne utdanningsformen og det er forholdsvis greie forbindelser mellom Bergen og Østfold, sier Jordal, som er godt etablert med samboer og to barn hjemme i Bergen.

Disiplin

Det er klart det er godt å slippe å flytte for å gå på skole, selv om det er krevende å sjonglere fulltidsjobb med hjemmestudier og rollen som familiefar. Det krever en solid dose selvdisiplin, noe som er helt nødvendig for å komme godt forberedt til de obligatoriske samlingene på skolen i Fredrikstad. Her skal ofte teorien man har tilegnet seg hjemme kombineres med praktiske øvelser i laboratoriet eller hos noen av bedriftene skolen samarbeider med. I alt er det lagt opp til tre samlinger over tre dager hvert halvår hvor studentene samles på skolen.

- Disse samlingene er gull verdt når det kommer til det å kunne diskutere fag med andre som studerer det samme. Det blir noe helt annet å treffe medstudentene fysisk enn via Skype og andre digitale kommunikasjonskanaler, sier Jordal og får full støtte fra Vegard Dahle, prosessteknikkstudent fra Brønnøysund. Hans mål for utdanningen er å gjøre seg selv uunnværlig for arbeidsgiveren i en bransje med høy grad av automatisering.

- Jeg jobber i farmasøytisk industri og legemiddelindustrien er virkelig i rivende utvikling når det kommer til automatisering. Samtidig er det fullt mulig å møte denne utfordringen med økt kompetanse. Derfor valgte jeg nettbaserte studier ved Fagskolen i Østfold, sier Dahle.

Støttende arbeidsgiver

Dahles arbeidsgiver er en viktig støtte for ham i studietiden. Både gjennom økonomisk støtte gjennom bedriftens personalutviklingsfond, men også gjennom å tilrettelegge arbeidshverdagen hans.

Jeg har vært ansatt i bedriften i ett og et halvt år og er allerede under videreutdanning. Det viser at arbeidsgiveren min ser verdien i å ha flere ansatte med høyere fagutdanning. Det er jo en gang slik at roboter ikke fungerer på annen måte i Asia enn her, så klarer vi å henge med når det kommer til kompetanse vil vi også kunne møte konkurransen i en tøff bransje, sier Dahle, som også fullroser skolens evne til å tilpasse seg studentenes hverdag.

Det er rett og slett et ekstremt godt tilbud. Lærerne tilpasser seg arbeidstidene våre og tilbyr nettmøter på kveldstid. I tillegg er de svært oppmerksomme på våre behov og tilrettelegger undervisningen etter beste evne ut fra dette. Det kan rett og slett ikke bli bedre, konkluderer brønnøyværingen.

Motivasjon

- Å være student ved Fagskolen i Østfolds nettbaserte utdanningsprogrammer stiller strenge krav til studentene. De som lykkes er både motiverte og strukturerte, sier faglærer Blanca Estela Brana de Hvidsten

- Studentene som fremdeles henger med til juleferien det første halvåret pleier som regel å fullføre. De som begynte på studiene uten å ha tenkt særlig igjennom det på forhånd faller som regel fra tidlig. Til gjengjeld kan studentene som fullfører svært ofte se frem til både mer ansvar, bedre jobber og ofte også lederstillinger etter endt utdanning, konstaterer de Hvidsten.

- Ettersom studentene ved skolen ofte både har jobb og familie å ta hensyn til er det avgjørende at de legger gode planer for gjennomføringen av studiene. Man må planlegge tiden sin til minste detalj, sier de Hvidsten.

Det er faktisk slik at man må planlegge når man kan ta fri fra studiene for å tilbringe tid med familien. Planen man har lagt må man følge tilnærmet slavisk for å ikke bli hengende etter og i verste fall droppe ut. Samtidig understreker hun at både hun og de andre faglærerne følger nøye med og er raske til å gripe inn når studenten viser tegn til å falle ut.

- Uteblir de fra et nettmøte eller to tar vi kontakt og sørger for å få dem tilbake på sporet igjen.

Skreddersøm

For Fagskolen i Østfold er det avgjørende at utdanningene som leveres samsvarer med industriens krav og forventninger. Så langt tyder alt på at skolen innfrir på alle områder.

Alle studentene fra pilotkullet vårt har enten fått mer ansvar, høyere lønn eller til og med lederstillinger etter endt utdanning. Det viser at vi har lagt opp en utdanning i tråd med bedriftenes ønsker og behov, sier de Hvidsten.

Hun legger til at skolen også får tilbakemeldinger om at studentene som kommer tilbake til bedriftene sine ser arbeidsplassen sin med nye, teknisk kritiske øyne og derigjennom er med på å legge til rette for forbedringer hos arbeidsgiverne sine.

Fakta:

  • Eies av Østfold fylkeskommune
  • Har i underkant av 500 studenter
  • Tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innenfor helse- og oppvekstfag og tekniske fag
  • Samarbeider tett med relevante aktører i arbeidslivet, noe som gir studentene et unikt fortrinn.
  • Flere av studiene gir formelle kvalifikasjoner og sertifiseringer som er svært etterspurte på arbeidsmarkedet.