Tiden er inne for kompetanseutvikling

AOF hadde i 2009 et pilotprosjekt på fagbrev innen logistikkfaget hos Europris i Fredrikstad. Dette har ført til at mange bedrifter i hele Viken, nå kan dra nytte av dette prosjektet.

Kompetanserådgiver Betty Andersen, Dag Christiansen i Europris og Salgs- og markedsleder Øistein Pettersen har hatt mye kontakt gjennom årene med fagbrevutdannelse på Europris på Øra.
Kompetanserådgiver Betty Andersen, Dag Christiansen i Europris og Salgs- og markedsleder Øistein Pettersen har hatt mye kontakt gjennom årene med fagbrevutdannelse på Europris på Øra.

AOF hadde i 2009 et pilotprosjekt på fagbrev innen logistikkfaget hos Europris i Fredrikstad. Dette har ført til at mange bedrifter i hele Viken, nå kan dra nytte av dette prosjektet.

Mange bedrifter velger å utdanne ansatte via AOFs programmer, ofte med en kombinasjon av offentlige støtteordninger og finansiering fra bedriften selv.

I mer enn 60 år har AOF Østfold utdannet og videreutdannet tusenvis, enten på veien mot høyere yrkesfaglige utdanninger, fagbrev, studiekompetanse eller annen spisskompetanse. AOF er et ideelt studieforbund med kontor og undervisningslokaler i Fredrikstad og Sarpsborg, og rene undervisningslokaler i Moss og Mysen.

Løfte ansatte til fagbrev?

AOF samarbeider med og tilrettelegger for en rekke bedrifter og deres ansatte, som Europris-lageret i Fredrikstad, hvor Dag Christiansen jobber.

– Jeg tok fagbrev i logistikk hos AOF i 2009. Jeg fikk større overblikk og bredere forståelse for jobben jeg gjør. Gjennom undervisningen skjønner du at du er et ledd i en større sammenheng. Det er selvfølgelig også positivt lønnsmessig, som i utgangspunktet er motivasjonsfaktor for mange, men så ser man hvor mye mer enn det man får, forteller han.

Pilotprosjektet

Christiansen var en del av et pilotprosjekt hos Europris på Øra i 2009, som siden har sørget for at veldig mange av bedriftens ansatte enten har fått fagbrevet, eller er i en prosess med å ta det. Dette har vært til stor fordel for både de ansatte og bedriften selv. I dette pilotprosjektet var Europris selv med på å finansiere opplæringen, hvor Christiansen var en stor ressurs.

– Dag har tatt et stort ansvar, og jobber også mye med en gruppe på nett for de ansatte, der han stadig legger ut nyttig info, nyheter, kurs og annet som vedrører faget. Mange spør han til råds om veien til fagbrevet, og har nok vært årsaken til at mange har valgt denne veien, forteller Betty Andersen som er kompetanserådgiver hos AOF Østfold.

Støtteordninger i Østfold og Follo

AOF Østfold har gjennom avtalen mellom Voksenopplæringsforbundet i Østfold og Viken fylkeskommune fått mulighet til å gjennomføre teoriforberedende utdanninger innen ulike fagretninger etter gitte kriterier. Denne muligheten til å få dekket utdanningen er nå også gitt personer som er bosatt i Follo-regionen.

– Noen kriterier må imidlertid være oppfylt: Vi i AOF Østfold må samle minimum 15 søkere, maks 20 pr. klasse, som oppfyller 7 000 timers-kravet for å kunne søke om midler til å sette i gang en klasse. I tillegg må minimum fire av de 15–20 søkere ha voksenrett etter lovverket, og søker må være minimum 25 år, og ikke ha fullført videregående opplæring med fag-/svennebrev, eller ha vitnemål fra tidligere, forklarer Andersen.

Opplæringstilbud for de aller fleste

AOF Østfold har en rekke samarbeidspartnere som gjør at de kan tilby opplæring for de aller fleste. De har mange muligheter til å kunne hjelpe, gjennom LOs kompetansefond, samarbeid med Viken fylkeskommune, voksenopplæringsforbundet og andre støtteordninger.

AOF vil derfor være en verdifull partner til hjelp i omstillingsprosesser, karriereplanlegging/endring, eller hjelpe personer med lærevansker, og har samtidig tilgang til ulike støtteordninger for de som trenger det. AOF Østfold er godkjent tilbyder av kompetanse pluss ordningen, hvor bedrifter kan få dekket alle utgifter til å trene staben i grunnleggende ferdigheter, som ofte vil være det første trinn i en omstilling, eller som et skritt på veien til at de ansatte kan ta fagbrev. 

– Sammen med NAV og Fredrikstad kommune, og med støtte fra Viken fylkeskommune, driver vi AOF Daghøyskolen, et tiltak for de som trenger en ny start. Samtidig samarbeider vi tett med Kompetanse Norge, noe som også kommer bedriftene til gode i regionen. Vår meny av kurs og kompetanseprodukter går hele veien fra gulvet til toppen – en Y-vei opp til høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole), sier Betty Andersen..

AOF tilbyr både dag- og kveldsundervisning, i klasserom og på nett. Mange foretrekker undervisningen man får i et klasserom fremfor nettet, noen velger en kombinasjon, eller ren nettundervisning.

– Vi tilbyr med andre ord skreddersøm for den enkelte og bedriften som har behov for det.

Har din bedrift behov for omstilling og kompetanseheving?

For å hjelpe bedrifter i en krevende situasjon som følge av koronautbruddet utlyser Viken fylkeskommune en ekstraordinær tilskuddsordning med formålet å styrke kompetanseutvikling i arbeidslivet.

Les mer om hva AOF Østfold kan bistå med her: Vikenkompetanse


AOF Østfold

Stortorvet 5-7, 1607 Fredrikstad

69 13 04 10

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.aofostfold.noKlikk en emneknagg for å lese mer: