Det er knapphet på norskprodusert honning. – Et produkt som egner seg svært godt som binæring for små og mellomstore gårdsbruk, sier salgs- og markedssjef Knut Tisthal ved Honningcentralen på Kløfta.
Honningcentralen er organisert som et andelslag eid av ca 1300 birøktere fra hele landet - både næringsbirøktere og hobbybirøktere. Samvirkeforetaket har en markedsandel på nær 80 prosent i Norge.
Sentralen holder til på Kløfta, hvor de tar i mot honning fra andelseierne og andre birøktere, tapper og foredler den til delikate og smakfulle produkter som distribueres til butikker landet over.
– Her trives vi godt, og det er lett å nå oss fra alle kanter, sier Tisthal.
Salgs- og markedssjefen gleder seg over at tilgangen til norsk honning fra birøktere har økt den senere tiden, og at det har kommet inn flere nye andelseiere.
Generasjonsskifte
- Vi har vært preget av en gjennomsnittlig høy alder på røktere, men er nå i gjennom et generasjonsskifte. Det lover godt for framtiden at interessen blant de unge er sterkt stigende. Mange ser dette som en interessant binæring på små og mellomstore gårdsbruk. Røkting er både interessant og morsomt, og krever lite innsats når man først har etablert noen kuber. Dette er givende tidsfordriv både for de som har det som næring og som hobby.
– Også en økende pris for råvaren, har nok også vært en medvirkende årsak til den økte interessen, legger han til.
– Hva skal til for å komme i gang med birøkt?
– Det første du bør gjøre, er å ta kontakt med ditt lokal birøkterlag for mer informasjon og veiledning. Det er mange aktive lag som arrangerer kurs og temamøter jevnlig. Her er det mye lærdom å høste. Utstyret kan du kjøpe her hos oss. Dersom du går inn som andelseier, får du rabatterte priser.
- Velg norsk honning!
Honningcentralen importerer også honning for å kunne dekke etterspørselen i markedet, og den flytende akasiehonningen er landets mest solgte. Deretter kommer de tradisjonelle og iøynefallende oransje blikkboksene med ekte, norsk honning.
Tisthal legger ikke skjul på at de primært ønsker å jobbe med norsk honning. Både fordi det er sunnere produkter, det støtter opp om næringen og det er viktig for floraen.
– Forskning har vist at norsk honning er blant de kvalitetsmessig beste i verden, som følge av at vi har ren natur og lite bruk av gift i landbruket. Det er ti ganger så mye antioksidanter i norsk honning som den importerte, påpeker han.
– Mange av forbrukerne tror all honning i butikkhyllene er norsk. Det er ikke tilfelle. Min klare oppfordring er: Se etter norsk honning. Det er både sunnere for deg og bra for norsk natur.
– Norsk honning gir deg smaken av sommer – hele året!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Arrangerer NM i honning
De siste årene har Honningcentralen arrangert NM i honning i samarbeid med blant andre Norges Birøkterlag for å øke oppmerksomheten og interessen rundt birøkt.
Årets birøkter ble veteranen Ingärd Øien fra Minnesund, og slik omtalte juryen vinneren:
– Ingegärd har gjennom et langt birøkterliv vært en engasjert og dyktig dronnigavler, testvert for Norges Birøkterlags dronninger, aktiv i lokallag samt fulgt opp nybegynnere med stort engasjementet. Sammen med sin nå avdøde mann Juul byggde hun opp Norges største økologiske bigård og har siden villig delt kunnskap og erfaringer om økologisk birøkt til birøktere og honningkjøpere. Hun er Honningcentralen sin største leverandør innenfor økologisk honning og har i tillegg utviklet flere honningtyper med smakstilsetning og på Bondens Marked tilbudt kvalitetshonning med det lille ekstra, nemlig kunnskap om produktet. Med stor letthet har hun utmerket seg til et godt kvinnelig forbilde innen norsk birøkt.
Honningcentralen SA
Dyrskuevegen 20
2040 Kløfta
Tlf: 63 94 20 60
www.honningcentralen.no