Sparer 150.000 kroner i året med moderne flisfyringsanlegg

RAKKESTAD: Trond Haug valgte å investere da han overtok gården i 2013, og halverte fyringsutgiftene med KWB flisfyringsanlegg fra HR Maskin.

Trond Haug bruker 250 kubikkmeter tømmer i året for å holde flisfyringsanlegget i gang. Det gir store kostnadskutt sammenlignet med fossile brensler.
Trond Haug bruker 250 kubikkmeter tømmer i året for å holde flisfyringsanlegget i gang. Det gir store kostnadskutt sammenlignet med fossile brensler.

Trond Haug i Rakkestad valgte å investere i modernisering og videreutvikling av gården da han tok over i 2013. Blant annet installerte han et moderne KWB flisfyringsanlegg fra HR Maskin og halverte dermed fyringsutgiftene.

Haug gård produserer 500.000 kyllinger i året, og her er varmebehovet stort. I tillegg har den tradisjonsrike korngården en stor korntørke som i verste fall må fyres for fullt over lengre perioder. Med et forbruk på nærmere 480 000 KwH per år hovedsakelig produsert ved olje og gass, ble det store energikostnader og stort potensial for innsparinger.

- Glad jeg valgte flis

- Jeg bygde kyllinghuset i 2012 og begynte å se på alternative fyringsformer, blant annet en rimelig halmfyr som jeg fant på finn.no. Men dette er anlegg som krever en del jobb, siden du må hive inn halm hver eneste dag manuelt. Derfor begynte jeg å se på flisfyringsanlegg i stedet, sier Trond Hauge. Han hadde nærmere 300 000 kroner i oppvarmingskostnader på hele gården, som i tillegg til korntørke og kyllinghus, også omfatter vaskehall, verksted og to bolighus.

- Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg investert i flisfyring da kyllinghuset ble bygd og ikke ventet til 2016.

1 400 kvm kyllinghus

Trond Haug har investert rundt 2,1 millioner kroner i det nye anlegget, og med normale fyringsår vil hele systemet være nedbetalt på 4,5 år. Deretter ligger fortjenesten på rundt 150.000 kroner i året.

- Normalt går det nok seks år i full drift før investeringen er spart inn, men jeg hadde det bygningsmessige fra før og slapp de investeringene. Når det gjelder drift og brenselskostnader ligger de nå på cirka 20 øre/KwH, og da er innkjøp av tømmer og innleid flishugging tatt med. Jeg leier inn flishuggerne fire ganger i året og kjøper inn tørrvirke etter behov. Det blir fliset rett inn i lageret, og jeg bare fyller matesiloen for å holde fyren i gang. Med et kyllinghus på 1 400 kvadratmeter kreves det en del energi for å holde temperaturen oppe. Selv når det er tomt holder vi en temperatur på 24 grader der inne.

Innovasjon Norge støtter for øvrig flisfyringsanlegg i næringslivet med 33 prosent av investeringen.

Anbefaler til alle

Flisfyringsanlegg fra KWB trenger knapt vedlikehold, men serviceteknikere fra HR Maskin har likevel service på systemet hvert år. Det handler mest om noe rengjøring, og ikke minst om å kalibrere anlegget slik at det fungerer best mulig. Høyest mulig forbrenningstemperatur og lavest mulig røykgasstemperatur gir god effektivitet.

Selv om levetiden på anlegget er beregnet til 20 år mener Trond Haug han vil ha glede av dette i langt flere år. Med høyde for at den teknologiske utviklingen går raskere enn forventet, tror Haug at elektronikken og løsningen kanskje holder i 40 år.

- Jeg er så fornøyd med anlegget at jeg har anbefalt for mine beste kompiser, og det gjør jeg ikke uten grunn. Det bør jo være et behov for et visst varmebehov før man velger en slik investering.

Næringsliv og bolighus

- Innovasjon Norge regner 100.000 kWh per år for at det skal være lønnsomt med et flisfyringsanlegg av denne typen. Vi leverer også enklere løsninger for mindre gårder enn dette, med vedfyring for eksempel. Med flisfyr bør det være et større behov, sier salgsansvarlig Roy Eng.

- For de med enda mindre behov kan vi bytte ut oljefyren med en flisfyr, og da er det bare å gå over til pellets i stedet. Våre produkter er ikke bare for landbruk, men også annet næringsliv og bolighus, sier daglig leder i HR Maskin AS Aage Solbrekke.

Bedre miljø for kyllingen

Hos Haug gård går det med cirka 250 kubikkmeter med tømmer for å holde anlegget i gang, litt avhengig av om det må tørkes mye korn eller ikke. Det er viktig at vifter, tørker og annet passer sammen for å få den gunstigste løsningen.

- Vi har en så godt kalibrert løsning nå at vi har økt kapasiteten kraftig i korntørka. Med den gamle dieselfyren sleit vi med å komme over 60 grader, mens vi forrige sesong lå på 74 grader ganske greit, bare fyrt med flis. Nå har vi dessuten 28 grader gulvvarme 365 dager i året i kyllinghuset, og det gir et mye bedre miljø for kyllingen, sier Trond Haug. 


HR Maskin AS

Sagveien 8
1890 Rakkestad

69 22 70 60

www.hr-maskin.no



Klikk en emneknagg for å lese mer: