Alt fra håndklipper til «bærumsgeit»

RAKKESTAD: Salget av manuell håndklipper faller, men flere bestiller «bærumsgeit» til å tygge i seg gresset i sommerhalvåret.

Morten Stenberg hos Rakkestad Sogneselskap kan tilby alt fra enkle håndklippere, via bensinklippere, frontridere og traktorer til store robotklippere, eller «bærumsgeit» som noen kaller det.

Ikke mange kjøper nå gammeldags manuell håndklipper. Desto flere bestiller sin egen «bærumsgeit» til å tygge i seg gresset i sommerhalvåret. Hos Rakkestad Sogneselskap finner du bredt utvalg av begge, i tillegg til bensinklippere, oppladbare, elektriske og sitteklippere.

Selv om Rakkestad er en landbruksbygd er det mulig at det nå er flere «bærumsgeiter» enn tradisjonelle geiter i kommunen. Iallfall har sogneselskapet solgt Husqvarna Automower, som det offisielle navnet på geita er, i stort antall i flere år. Husqvarna var først på banen og hadde faktisk patent på robotgressklippere til for få år siden. Fortsatt har Automower høy status når det gjelder robotklippere. Rakkestad Sogneselskap tar gjerne en befaring på forhånd hos de som vurderer å kjøpe Automower.

- Vi bør se plenen før vi kan anbefale type klipper. En ganske typisk situasjon er en kunde som ringer oss og spør om hvilken kliøpper som er best. Da må vi spørre om type plen, størrelse, hellinger og så videre. Deretter anbefaler vi en klipper som heller er ett nummer for stor enn ett for liten.

Stiga og Husqvarna

- Vi har full bredde i utvalget av gressklippere, sier salgskonsulent Morten Stenberg.

– Rakkestad Sogneselskap har forhandlet Stiga gressklippere i 30 år, mens Husqvarna har vært i hyllene noe kortere tid. Uansett har våre medarbeidere markedets beste kompetanse på disse maskinene. Stiga selger mest skyveklippere og frontridere, mens Husqvarna som nevnt har grep om robotklipperne, sier Stenberg.

Store batterier

Inntil ganske nylig var det utenkelig å kjøpe gressklipper som ikke var drevet av en bensinmotor. I dag er bredden større, og Stiga har nå oppladbare maskiner som tåler en stor gressplen før de krever lading.

- Fortsatt går det mest bensinklippere, men batterier kommer sterkere, og det er helt greit å satse på en slik løsning i dag. Spesielt klipperne med store batterier kan klippe ganske store plener. De beste kan faktisk gå en times tid, og en villaeier med normal gressplen kan fint klare seg med en slik.

Gode råd om bioklipp

De fleste gressklippere som blir solgt i dag er såkalt bioklippere. Det vil si at de kutter hvert enkelt gresstrå i mindre biter, slik at gresset kan benyttes som gjødsel i stedet for å rakes opp og kastes. Men mange venter for lenge med å klippe og går dermed glipp av denne effekten.

- Det er viktig å vite at gresset ikke må bli for langt når man kjører med bioklipp. Er gresset 10 centimeter høyt, blir det jo to biter på 5 centimeter hver, og da er man egentlig like langt som med en vanlig klipper. Poenget er at det skal kuttes i mindre biter for å brytes raskt ned. Er gresset for langt, er det bedre å justere opp knivene og heller klippe to ganger. Da får man riktig effekt, sier Morten Stenberg.

Villaeiere investere gjerne i en frontrider eller liten traktor, framfor en mindre gressklipper i dag.Han legger til at villaeiere gjerne kan kjøpe en frontrider eller

- Mange kjøper en slik også til mindre plener. Folk har bedre økonomi, man vil spare tid og det er enklere å få barnebarn til å kjøre sitteklipper enn å gå bak.

Stort serviceverksted

Rakkestad Sogneselskap har et stort og velutstyrt serviceverksted som er viktig for kundene.

- Alle med gressklipper eller en annen maskin de har kjøpt hos oss, kan levere denne i verkstedet i Sagveien, enten de ønsker service, reparasjon eller vinteropplag, sier Stenberg.

Det varierer hvor ofte kundene besøker verkstedet, men når de kommer er det ofte en defekt rem, skader på kniv og lignende. Maskinene som blir solgt er solide og krever få reparasjoner.

- Mange vet ikke hvordan man skal behandle en klipper, og da er det like greit å levere den til oss. De får den tilbake i topp stand. Flere leverer maskinen sin hvert år for service, og da bytter vi olje, smører og sliper kniver. Men vi selger også mye plugger og filtre til folk som fikser selv. Likevel; man bør ha noe peiling før man begynner å skru. Et godt råd er iallfall å ikke åpne forgasseren før man vet hva det handler om. Sett også batteriet på lading et par ganger på vinteren for å ha det i topp trim når sesongen starter. Følger du de gode rådene vil du oppleve en klipper som starter når du trenger den og fungerer i mange år, sier Morten Stenberg.