Rototilt forvandler graveren til en fleksibel universalmaskin

Rototilt AS har 6 ansatte i Norge. Her viser teknisk sjef Bjørn Skribeland, markedssekretær Silje Hottran, reservedelsansvarlig Per Iversen og daglig leder Hans Ronald Hohlweg frem en av de avanserte tiltrotatorene. Øvrige ansatte er service-tekniker Halvard Kulseth og Andy Lipowski og konstruktør Kenneth Akselsen.

SKEDSMOKORSET: Rototilt AS leverer utstyr som forvandler en helt vanlig graver til en fleksibel universalmaskin.

Høy servicegrad og avanserte løsninger gjør at Rototilt vokser på det norske markedet for tiltrotatorer til gravemaskiner. – Vi har høy servicegrad og mer enn 30 ulike typer tilter på lager til enhver tid, sier daglig leder Hans Ronald Hohlweg ved Rototilt AS på Skedsmokorset.

Tiltrotatorer er et produkt med spesielt grep om det nordiske markedet. Høye personalkostnader gjør det lønnsomt å montere en tilt som gjør at en gravemaskin kan være redskapsbærer til blant annet skuffer, klyper, hydraulikkhammer og platevibrator på én og samme arbeidsdag.

Rototilt er kjent for å være innovative og satser mye på høyteknologi og IT i sin produktutvikling. I dag leverer de tiltrotatorer til nær sagt alle maskingrossister i Norge og selger mer enn 800 tilter i året. Omsetningen på 110 millioner kroner er mer enn doblet siden 2010, da selskapet etablerte seg i Norge. Nå står Rototilt foran lanseringen av et par store nyheter på markedet, spesielt beregnet på veianlegg.

Testing og utvikling

- Vi kan ikke si for mye om dette ennå, men ett av de nye produktene er en verdensnyhet i bransjen og vi ser frem til at testingen er over og at det kan lanseres for våre kunder til messen Vei og Anlegg i mai. Vi har en avansert utviklingsavdeling ved hovedkontoret i Vindeln i Nord-Sverige, med blant annet en hydraulisk testbenk der våre produkter blir testet opp til én million belastninger. Det er ikke tilfeldig at produkter fra Rototilt er både solide og funksjonelle, sier Hans Ronald Hohlweg.

Spesialutviklet for Norden

De fleste større entreprenørene i Norge bruker i dag tiltrotatorer fra Rototilt. Selv om produktet er lite brukt utenfor Norden, fins det knapt en gravemaskinfører i Norge som vil operere en graver uten slikt utstyr. 90 prosent av gravere fra tre til 30 tonn i Norge er derfor utstyrt med tiltrotator. Utenfor Norden er tallet rundt 20 prosent. Produktene er spesielt tilpasset norske forhold med mye stein og fjell og dermed hard belastning på utstyret. Av den grunn utvikler og produserer Rototilt også egne hurtigkoblinger og skuffer til gravemaskiner.

- Kundene vet at våre produkter er pålitelige og at vi har en effektiv service. Mange setter også pris på vårt smøringssystem, der vi bruker olje i stedet for fett. Det gjør at partikler som slites av under bruk blir fjernet når man skifter olje, en effekt man ikke får ved fettsmøring. Det øker levetiden og reduserer behovet for service, sier Hohlweg.

Utvikling i 2018

Selv med betydelig fremgang i markedet ønsker Rototilt i Norge å utvikle bedriften videre. Bedre tilgjengelighet, raskere levering, bedre service og enda større produktlager er fokusområder i 2018.

- Vi scorer ganske høyt på disse områdene allerede, men alt kan bli bedre. I dag har vi allerede 90 prosent dekning på vårt delelager, og selv om det koster penger med lagerhold, ønsker vi å utvikle dette ytterligere for å redusere leveringstid og imøtekomme kundenes ønsker i fremtiden, sier Hans Ronald Hohlweg.