– SecureLock har hindret uhell allerede

Rototilt-løsningen har hindret uhell for Park og Anlegg i Sarpsborg.

Formann og gravemaskinfører Håkon Lilleby i Park og Anlegg er fornøyd med SecureLock som gjør det umulig å miste skuffer eller annet utstyr fra gravemaskinen.
Formann og gravemaskinfører Håkon Lilleby i Park og Anlegg er fornøyd med SecureLock som gjør det umulig å miste skuffer eller annet utstyr fra gravemaskinen.

SecureLock fra Rototilt har allerede hindret et mulig uhell for formann og gravemaskinfører Håkon Lilleby hos Park og Anlegg i Sarpsborg. – Vi stoler på dette utstyret og føler oss trygge på at ingenting faller av under bruk, sier han.

Park og Anlegg AS er i full gang med å klargjøre store næringstomter i Moss Næringspark med det gigantiske lageret til Europris som nærmeste nabo. Håkon Lilleby har jobbet i firmaet i fem år med et lite mellomspill hos Isachsen & Hæhre, og liker å være på sikre siden. Derfor sjekker han alltid visuelt om skuffer og annet utstyr sitter som det skal. Cat-maskinen han opererer har bare gått 280 timer, men allerede nå har han opplevd at SecureLock har hindret et mulig uhell.

Reagerte på is

– Den er svært fintfølende, og selv om jeg ikke kunne se noe galt med det blotte øye, fikk jeg rødt lys på skjermen ved førerplassen. Det viste seg at det hadde frosset på en liten iskant, noe som gjorde at SecureLock ikke var helt fornøyd med festet. Da jeg fikk skrapet vekk isen fikk jeg grønt lys og kunne fortsette. Det hadde kanskje ikke skjedd noe om jeg ikke hadde fjernet isen, men det er best å være på den sikre siden, forteller han.

Selve marerittet

Park og Anlegg har ikke ettermontert sikkerhetsutstyr på noen av de 56 gravemaskinene de har i stallen, men det vil bli levert med alle de nye som kommer fremover. Mange av dem vil bære Rototilts navn.

– Det er viktig med slikt utstyr for oss som er ute. Å miste noe er jo selve marerittet og skal bare ikke skje. Det er ikke så nøye når man opererer alene ute i myra, men er andre involvert må utstyret sikres. Uten SecureLock må vi ut og sjekke ved selvsyn, men da kan vi gå glipp av noe. Det er jo sånt som kan skje. Det klassiske uhellet skjer med tannskuffer som blir dratt i bakken og løsner.


Artikkelen fortsetter under bildet

Daglig leder Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt Norge AS


Krav fra Veidekke

Det var for å unngå ulykker at entreprenøren Veidekke innførte et nytt krav om sikkerhetsinnretninger som hindrer at redskap faller av gravemaskiner fra 1. januar i år. Kravet utløste stor pågang etter SecureLock hos Rototilt på Skedsmokorset. For Park og Anlegg betydde ikke dette noe for deres syn på saken. De var allerede i gang med oppgradering på sine maskiner.

Alle over fem tonn

– Vi har bygd om mellom 80 og 90 gravemaskiner allerede, men mange har eldre tiltrotatorer montert og bør kjøpe nytt før de monterer SecureLock. Da blir det fort en investering som mange venter med, spesielt hvis det er snakk om en leasingmaskin med kanskje bare et år igjen på avtaletiden. Da er det forståelig at man venter til en eventuelt ny maskin er levert, sier daglig leder Hans-Ronald Hohlweg i Rototilt Norge AS.

Kravet fra Veidekke gjelder imidlertid alle gravemaskiner over fem tonn som skal benyttes på Veidekkes prosjekter eller anlegg, og kravet blir fulgt opp med nye rutiner og opplæringstiltak.

Bransjestandard

Utstyr som faller av hurtigkobling og tiltrotator på gravemaskiner er en kjent problemstilling i bygg- og anleggsbransjen, og har dessverre forårsaket dødsulykker både i Veidekke og hos andre entreprenører. Nå finnes løsningene som gjør at slike ulykker kan unngås.

Veidekke har startet en omfattende utskiftning av utstyr vpå egne maskiner, og sendte i fjor vår et brev til alle leverandører og samarbeidspartnere i Norge, Sverige og Danmark der kravet forklares og presiseres.

– Dette er et fornuftig krav som skal hindre ulykker med utstyr som faller av og skader både personer og materiell. Det kan virke litt urimelig for en del småbedrifter, men dette blir nok et krav fra de fleste større oppdragsgivere om kort tid. I Sverige er det allerede svært vanlig å montere SecureLock på 80-90 prosent av de nye tiltrotatorene som blir solgt, og nå bør det bli standard i Norge også, sier Hans-Ronald Hohlweg.


Rototilt Norge AS

Industriveien 6b
2020 Skedsmokorset

20 01 91 50

www.rototilt.comKlikk en emneknagg for å lese mer: