Totalt vil de fem kranene alene redusere CO2-utslippene med 100 tonn årlig. Kranen var parkert utenfor Nova Spektrum på Lillestrøm, og med bommen ute i full lengde var den enkel å finne for de omtrent 65 personene som hadde tatt turen. I forbindelse med avdukingen av kranen ble det servert pølser, kaffe og kaker til de fremmøtte.
– Vi er veldig stolte av denne satsningen, og samtidig takknemlig for samarbeidet med våre partnere, forteller daglig leder Lars Christian Steen i Asle Skoveng Kranservice.
Han trekker særlig frem det konstruktive samarbeidet med produsenten Liebherr og nordisk direktør Tommy Borgringer.
Tett samarbeid med leverandør
– Vi startet for alvor planleggingen av en elektrifisering av vår maskinpark tilbake i 2019 og har hatt en løpende dialog med Borgringer og fabrikken sør i Tyskland nærmest fra uke til uke. Vi har faktisk drevet skikkelig lobbyvirksomhet for å komme hit vi er i dag. Dette vil bli lagt merke til både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Steen med en smil.
Som liten aktør i europeisk sammenheng er han imponert over responsen og den evnen til å være løsningsorientert som Liebherr har utvist. Steen bemerker også samarbeidet med Nordea Finans som har bidratt sterkt til realiseringen av prosjektet.
Asle Skoveng Kranservice har tatt de politiske føringene på alvor og har store forventninger til å lykkes med de elektriske kranene. Spesielt hos offentlige byggherrer.
Artikkelen fortsetter nedenfor
Bildet: Siv Hege Barstad var kranfører under arrangementet
Med blikket mot fremtiden
Mobilkraner er særdeles nyttige maskiner, spesielt når jobben som skal utføres har utfordrende omgivelser. Denne varianten sikrer god fremkommelighet, uavhengig av byggeplassens størrelse eller typen løfteoppdrag. Dette gjelder særlig i trange byrom, for eksempel ved nybygg av leiligheter eller renovering av bygårder.
– Det er vel i tett bygningsmasse vi i første omgang vil oppleve pågangen på disse kranene. I tillegg til en ofte kronglete byggeplass, vil arbeidet skje i det samme området som folk bor, sover og beveger seg. Ettersom kranene er svært manøvrerbare, kan de også med stort hell operere i tunneler og i store messehaller eller fabrikklokaler på en effektiv og miljøvennlig måte, forklarer Steen.
Den minimale støyen vil også merkes for de som jobber på byggeplassen.
– Sikkerheten for arbeidere og kranfører øker når man kan jobbe nærmest støyfritt. I tillegg kommer selvfølgelig luftkvaliteten, som ikke lenger vil være preget av dieseleksos og lukt. Vi ser faktisk kun fordeler ved denne type kran og gleder oss veldig til alle fem kommer i full drift på nyåret.
Stiller svært sterkt i anbudsrunder
Fra 1. januar 2025 strammes regelverket inn for bygg- og anleggsvirksomhet. Dette vil også gi seg utslag i strengere krav i anbudsrunder. Klimanøytrale løsninger vil være en forutsetning for kvalifisering og tildeling av oppdrag. Byggenæringen har allerede gjort mange grep for utslippsreduksjon og smart energibruk, men potensialet for forbedring er fortsatt stort.
– Alle vi i Asle Skoveng Kranservice er stolte og føler vi virkelig kan tilby både næringen og miljøet et produkt som er ettertraktet og i tiden. Vi er svært fornøyd med å være først ute med mobilkraner av denne typen i kommersiell drift, sier Steen til slutt.
Høytidelig avduking
Ordfører i Lillestrøm, Kjartan Berland, stod for snorklippingen, og understreket samtidig behovet for både lokal innovasjon og miljøvennlige løsninger på tvers av bransjer og virksomheter. Denne spesielle mobilkranen har også en gudmor, Marit Haagestad, som sammen med ordføreren deltok i avdukingen og ønsket hell og lykke for maskin og kranfører.
Tekniske spesifikasjoner
- Løftekapasitet: 50 tonn
- Bom/jibb lengde: 49 meter
- Utslippsfri med byggestrøm (63a/400v)
- Fremdrift (kjøring til/fra byggeplass) HVO-100 / biodiesel
- Sving på alle tre aksler
- Trekk på 2 aksler (4-hjulsdrift)