Som et dataspill i tre dimensjoner

Entreprenøren Nordby Maskin bruker Rototilts nyeste systemer til å grave med en presisjon man før bare kunne drømme om.

– Vi laster inn kart og en 3D-modell i maskinen. Da kan vi posisjonere skuffen helt riktig og grave med centimeterpresisjon basert på informasjonen fra GPS-en. Det er nesten som å spille et moderne dataspill i 3D, sier Karl Martin Nordby i Nordby Maskin.

Han kjenner godt til teknologien som har revolusjonert hva man kan gjøre med en gravemaskin. Ved å legge til muligheten til å rotere og vippe redskaper gjorde Rototilt gravemaskina til langt mer allsidig og effektiv i ulike konstruksjons- og graveoppgaver.

– Vi har vært kunde av Rototilt i over 25 år – helt siden vi begynte å bruke tiltrotator, forteller Nordby.
Rototilt forbedrer presisjonen og fleksibiliteten til tunge maskiner, reduserer behovet for manuelt arbeid og øker produktiviteten på arbeidsplasser.

– For eksempel kan et veiprosjekt modelleres helt i 3D før arbeidet begynner. Det har gjort vår del av jobben lettere, sikrere og mer lønnsom, sier Nordby.
Dette gjør at landmålere kan konsentrere seg om andre arbeidsoppgaver enn utstikking for maskinførerne.

– Før måtte det gå en mann ved siden av maskina. I dag laster vi ned kartet fra en skyløsning og begynner å grave.

Jevn, god vekst

Familiebedriften Nordby Maskin på Nannestad har lang erfaring som totalentreprenør og utførende entreprenør for grunn- og utomhusarbeider til næringsbygg, offentlige bygg og større boligprosjekter.

– Vi prosjekterer, måler inn, tegner, graver, etablerer vann og avløp, bygger flotte utomhusarealer og vedlikeholder dette, sier Nordby.
I dag har bedriften som i 1984 startet opp med én traktorgraver og én beltegraver av Karl Kristoffer Nordby, over 220 ansatte – og en omsetning på over 400 millioner.

Bedriften er en totalleverandør innen infrastruktur og en viktig aktør i regionen.

– Vi har rammeavtaler med fem kommuner, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker, i tillegg til Nedre Romerike Vannverk og Avinor.

Raskt bytte av redskaper

Rototilt Group har skapt helt nye bruksområder for gravemaskiner ved hjelp av tiltrotatorer, maskinfester og originalredskap.
Nordbys maskiner er utstyrt med Rototilt gjennom forhandler Liebherr på Hamar – en del av det store, tyske industrikonsernet som har ansvar for salg av og service på masseforflytnings- og materialhåndteringsmaskiner på det norske markedet.

Morten Holter i Liebherr trekker særlig fram Rototilts helautomatiske hurtigkoblingssystem, QuickChange.

– Det gjør at gravemaskinføreren raskt kan montere og demontere tiltrotatoren og bytte til tunge redskaper som hammere og sorteringsgriper, forteller Holter.
Tidligere måtte operatøren manuelt bale med tunge og lite fleksible hydraulikkslanger.

– Nå gjør du all på- og avkobling uten å gå ut av maskina. Det gjør det lettere å bytte til akkurat den redskapen operatøren trenger til jobben, forteller Holter.

Koster, men er verdt det

Med Rototilts teknologi forvandler Liebherr gravemaskiner til effektive redskapsbærere ved hjelp av et stadig voksende utvalg av maskinfester, tiltrotatorer, styresystemer, redskap og smarte løsninger.

– Vi har et godt utbygd logistikksystem sikrer rask levering av reservedeler. Kvalifisert personale med velutstyrte servicebiler sikrer optimal kundebehandling over store deler av landet.

Liebherr tilbyr skreddersydde løsninger som er optimalt tilpasset til hver enkel kunde.

– Vi samarbeider godt med Rototilt som vi etter hvert kjenner inngående, sier Holter.

Han ser at etterspørselen stadig øker.

– Alle kundene våre vil snakke om tiltrotorer. Det er ikke alle som er helt klare for å investere i teknologien ennå, men alle vil snakke om det, smiler Holter.

Det koster nemlig litt. Men det er verdt det, mener Karl Martin Nordby.

– Denne teknologien gjør at entreprenøren kan jobbe mer effektivt, smidig og nøyaktig. Som selskap ser vi at vi kan ta på oss flere typer oppdrag.

Lanserer prisvinnende joystick

Rototilt lanserer nå en rekke nye produkter til gravemaskiner blant annet konseptet Rototilt Control, som inkluderer selskapets første joysticks.

Også her er trygghet på arbeidsplassen et viktig hensyn. Teknologien bak RC Joysticks har fokus på sikkerhet og skalerbarhet. Både maskinvare- og programvaredesignen oppfyller sikkerhetsstandarden ISO 13849.

De ser også stilige ut. I vår vant selskapet prisene Red Dot Award og iF Design Award 2023 for nettopp joystickene RC Joysticks.

– Brukerdesign var førsteprioritet for oss da vi begynte arbeidet med å utvikle vår egne joysticks, så disse utmerkelsene er ytterligere et bevis på at vi er på riktig spor, sier produktsjef Caroline Jonsson.

Teknologi kan redde liv

Holter og Nordby slår fast at tiltrotorer er en teknologi som har kommet for å bli.

– Med de økende kravene til HMS, effektivitet og økonomi vi nå ser er dette en utvikling som tvinger seg fram hos stadig flere aktører, mener Holter.

QuickChange-teknologien innebærer også en betydelig sikkerhetsoppdatering.

– Vi ser at selskaper innen veivedlikehold har QuickChange som et krav til underleverandører. Med QuickChange eliminerer vi rett og slett risikoen for å bli påkjørt hvis man må forlate maskina for å bytte utstyr, forteller Nordby.

Etter at løsningen har vært i markedet et par år, mener Morten Holter at de er i ferd med å nå et vippepunkt.

– Nå selges det såpass mye Rototilt med QuickChange at kostnadene er på vei ned. Det er viktig at noen selskaper tråkker opp stien.

Nordby Maskin er nettopp et slikt selskap.

– Det er en investering. Men dersom man regner på det med litt lengre tidshorisont, ser vi at det lønner seg. Derfor ser vi det som en god økonomisk beslutning å bruke denne teknologien, sier Karl Martin Nordby.


Rototilt AS

  Industrivegen 6b, 2020 Skedsmokorset
21 01 91 50
www.rototilt.com

{/show}