Tråkket opp ukjente stier i Norge

Knapt noen visste hva en tiltrotator var da selskapet Maskin og Konsult AS med Erling Ånesland i spissen startet import av produktene fra Sverige. Den gang var merkenavnet Indexator, et navn som fortsatt kan høres i bransjen, ikke minst blant den eldre garde.

Bilde av en gruppe personer
F.v.: Tekniker Håvard Kulseth, tekniker og reservedelsselger Kajsa Nikumaa Eriksson, administrator Nina Søgård, reservedels- og lageransvarlig Per Iversen, service- og supportansvarlig Bjørn Skribeland og fungerende daglig leder Hans Ronald Hohlweg.

De siste 10 årene har Rototilt drevet sin egen norske avdeling og har utviklet et godt grep om et presset marked.

Den første tiltrotatoren av merket Rototilt så dagens lys i Sverige i 1986, men det tok litt tid for det norske markedet å fatte interesse for dette produktet som de færreste hadde hørt om. Maskinforhandlerne var ikke spesielt imponerte og så på dette mest som et fordyrende tilleggsprodukt.

I 1994 tok Maskin og Konsult med eieren Erling Ånesland i spissen over importen av Indexator i Norge.

Etter hvert som sluttbrukerne begynte å etterspørre tiltrotatorer, løsnet det sakte, men sikkert, og Maskin og Konsult leverte mer enn 1 000 tiltrotatorer til norske kunder i de årene de hadde ansvaret for Rototilt, selv om store konkurrenter med tiden hadde etablert seg i Norge.

– Det var en tung prosess å gå opp løypa for et produkt som ingen kjente til. Æren for det skal Erling Ånesland få. Han gjorde et pionérarbeid i Norge for å få tiltrotatorer inn på markedet, sier Hans Ronald Hohlweg i Rototilt Norge AS.

Tettere samarbeid

I 2011 var situasjonen imidlertid ikke tilfredsstillende for svenske Indexator AB som ønsket et tettere samarbeid med maskinforhandlerne. Da valgte de å etablere sin egen forhandlerorganisasjon i Norge. Beslutningen om dette ble tatt i samarbeid med Maskin og Konsult AS, som fortsatte som både importør og leverandør til sluttbrukermarkedet, slik de alltid hadde gjort.

Gravmaskinforhandlerne og importørene skulle imidlertid det nye selskapet ta seg av.  Fra oktober 2014 overtok det svenske selskapet offisielt alt ansvar for markedsføring, salg og distribusjon av Rototilt med tilbehør i Norge og Rototilt AS ble dannet samtidig som Indexator fortsatte som et eget selskap med tyngdepunkt i produksjon av rotatorer til skogsmaskiner.

Sentrale personer

En person som har vært helt sentral for Rototilts fremgang i Norge siden starten på 1990-tallet, er teknikeren Bjørn Skribeland, som har jobbet i Maskin og Konsult siden Rototilt kom til landet. I 2013 valgte derfor nyetablerte Rototilt Norge å ansette han som ny produkt- og serviceingeniør. Skribeland har jobbet med tiltrotatorer fra den svenske produsenten siden 1994 og har en fantastisk kompetanse på både mekanikk, hydraulikk, elektronikk og styresystemer.

– Vi ville finne en løsning som gir enda bedre service til eksisterende kunder og som kan møte den voksende etterspørselen i Norge. Og det finnes knapt noen med så lang og bred erfaring med våre produkter som nettopp Bjørn, sa en fornøyd Anders Mitterer, ettermarkedssjef hos Indexator den gang.

Skribeland jobber fortsatt i Rototilt og er like ettertraktet hos kundene i dag. Delelagersjef Per Iversen har for øvrig også vært med siden starten og holder den dag i dag styr på det omfangsrike delelageret på Skedsmokorset.

– Både Per og Bjørn har vært fantastiske ressurser for Rototilt i alle år de har jobbet her. I tillegg har vi to meget erfarne serviceteknikere med mer enn 10 års fartstid med Halvard Kulset og Andy Lipowskis og nå et nytt tilskudd med Kaisa Nikumaa Eriksson som er nyutdannet anleggsmaskinmekaniker.

Internt har vi Nina Søgård som har ansvar for det administrative og organisatoriske i bedriften.
De er kunnskapsrike, kundevennlige og dedikerte, sier Hohlweg, som nylig gikk av som «country manager».

Leder an utviklingen

Det var som sagt først i 2014 at det vi i dag kjenner som Rototilt Norge så dagens lys. Da åpnet selskapet sin egen virksomhet under eget navn på Skedsmokorset like nord for Oslo. Lokalene rommer både kontorer, verksted og delelager og har bidratt til at Rototilt i dag er en av de to store leverandørene på det norske markedet.

– Vi er to store aktører i markedet, men samtidig kommer det flere konkurrenter til. Rototilts styrke er likevel at vi har vår egen «in house» utviklingsavdeling av blant annet våre egne styresystemer ICS og RCS og våre RCJ spaker og blir sett på som en innovativ virksomhet.

– Vi har våre egne teknikere og har gått litt mot strømmen ved å satse på oljesmøring framfor fett. Vi holder fast ved at olje er det beste smøremidlet, spesielt over lang tid, men det gjør ting litt mer komplisert, noe som sannsynligvis er grunnen til at andre velger fett.

Trofastheten mot oljesmøring er et godt bilde på hvordan Rototilt ønsker å gå sin egen vei som ofte også er den beste. De understreker at produktutvikling er en del av deres DNA og at de stadig søker forbedringer for å skape produkter som holder enda lenger i hendene på kreative maskinførere.

– Vi har hatt en god utvikling i Norge siden starten, men de siste årene har hele Europa gått litt på sparebluss. Likevel har vi god tro på fremtiden, ikke minst takket være våre ansatte som har en kompetanse ingen av våre konkurrenter kan vise til. Det er en kjempeverdi for våre sluttbrukere.