25 år med lekre salater

SalatMestern i Fredrikstad feirer i år 25 år med reker, majoneser og salater.

Markedssjef Robert Lindgjerdet i SalatMestern.

Det går med 1 000 tonn pillede reker og like mye skrellede poteter i året. SalatMestern i Fredrikstad er blant de største produsentene av salater, dressinger, sauser og annet mattilbehør. I år feirer de 25 år.

Pilen har stort sett pekt oppover for en av de store i næringsmiddelindustrien i Østfold på hele 2000-tallet. Bare avbrutt av et par vanskelig år har omsetningen økt jevnt og trutt fra 62 millioner kroner i 2000 til budsjettert 190 millioner kroner i 2014. Etter å ha lagt eksportambisjonene bak seg har driften vist gode resultater de siste årene.

SalatMestern overalt

Forretningsideen har hele tiden vært å produsere majones og majonesbaserte produkter med hjemmelaget preg. De har samme idé i dag, men varespekteret er utvidet til også å omfatte lakeprodukter som reke, krepsehaler og blåskjell, samt en rekke sildeprodukter.

Det har markedet vist at det setter pris på, og i dag kan du knapt stikke innom en dagligvareforretning uten å kunne velge deg et av SalatMesterns produkter fra hyllene.

Skaper meromsetning

- 70 prosent av vår produksjon leverer vi til dagligvarekjedene. Nærmere 80 prosent av dette er butikkenes egne merker, slik at kunden ofte spiser våre produkter uten å vite det. Det er ikke alltid emballasjen er merket med vårt navn, bare at det er produsert i Norge. Det plager imidlertid ikke oss, all den tid vi skaper meromsetning for våre samarbeidspartnere, sier salg- og markedssjef Robert Lindgjerdet.

Størst i landet

SalatMestern produserer i dag alle sine majonesbaserte varer ved bruk av nordisk rapsolje, også kalt nordens olivenolje på grunn av sin sammensetning av omega3 og omega6. Dette gir sunne produkter med enda bedre smak.

Fredrikstadbedriften har i dag to store konkurrenter i Norge. Likevel har de greid å bli markedsledende på lakeprodukter som reker og krepsehaler, og på såkalt «egne merkevarer», det vil si de produktene som dagligvarekjedene setter sitt eget navn på. I april i fjor ble de sertifisert etter strengeste matsikkerhetsstandard (ISO 22000) og blir jevnlig revidert av sine største kunder.

Sikkerhet i høysetet

- Gode råvarer og absolutt renslighet og sikkerhet er viktig for oss. Derfor «arkiverer» vi prøver fra samtlige produksjonsomganger, såkalte batch-prøver, slik at vi kan kontrollere produkter hvis det skulle komme reaksjoner fra kunder. Dessuten har vi eget laboratorium som hele tiden tester og prøver ut nye smaker. På vårt mekaniske verksted jobber tre mann kontinuerlig for å holde maskinene i topp trim, samtidig som de utvikler nye løsninger for vår egen produksjon, sier Lindgjerdet.