Klimapartnere Viken / Alimenta AS

Alimenta AS blir Miljøfyrtårn

Som et ledd i næringsmiddelaktøren Alimentas bærekraftstrategi, er selskapet straks i mål med sertifiseringen til Miljøfyrtårn. – Det ser vi fram til, da det iverksetter nye rutiner og tiltak, forteller daglig leder Morten Andersen.

Bilde av mann på lager
Alimenta har 70 ansatte og holder til på Lindeberg. Selskapet leverer råvarer, sammensatte ingredienser og smaker, og er snart Miljøfyrtårn-sertifisert.

– Vi jobber kontinuerlig for å redusere våre klimapåvirkninger, både for å tilfredsstille stadig økende krav i markedet og for å kunne bidra til det grønne skiftet. Et resultat av det, er blant annet at vi i juni 2023 kunne ta i bruk solcelleanlegget på taket, som dekker ca. 40 prosent av årsforbruket av strøm.

Stort fokus på kvalitet og bærekraft

Alimenta ble etablert i 2002, har i dag 70 ansatte og er lokalisert på Lindeberg utenfor Oslo. Selskapet leverer råvarer, sammensatte ingredienser, smaker og blandinger som inngår i produksjon hos store og små matprodusenter. Norge er hovedmarkedet, men de har også en avdeling i Danmark, som betjener kunder i EU-markedet.

– Kvalitet og bærekraft har vært en innarbeidet del av driften i mange år, og trygg mat og sporbarhet er viktig både for oss, kundene våre og samfunnet for øvrig. Derfor har det høyeste prioritet i alt vi foretar oss.

Alimenta er sertifisert av Det Norske Veritas etter GFSI-standarden FSSC 22000 og kvalitetsstandarden ISO 22000, og har full sporbarhet på produkter gjennom hele verdikjeden. I deres egen produksjon og på lagrene har de full styring på ingredienser og håndtering av allergener. Jevnlig blir selskapet revidert av kunder, eksterne revisorer og Mattilsynet.

Også innenfor bærekraft, handler det om å ha ansvar for hele verdikjeden; fra jord til bord. Det inkluderer sosiale forhold, miljø- og klimafotavtrykk, samt ansvarlig etisk forretningsstyring (ESG), fra leverandør til kunde.

Eksempelvis:

  • System for leverandørgodkjenninger mhp ESG
  • Rapportering på Åpenhetsloven
  • Klimaregnskap med start i 2022
  • Medlem av nettverket Klimapartnere Viken
  • Program for reduksjon av matsvinn og avfall
  • Opprinnelsesgaranti på fornybar energi – 100% vannkraft
Et langt lerret å bleke

Selv om bærekraftarbeidet er avgjørende både for regulativer og krav fra myndigheter, og det gir deg fordeler i form av bedre lånebetingelser etc., må det viktigste drivkraften komme innenfra, påpeker han.

– Ja, det aller viktigste er vårt eget ønske om å bidra der vi kan for å redusere CO2-avtrykk, men også at vi gjør ting riktig på den sosiale bærekraften. Bærekraft ikke handler om skippertak, eller å kunne sole seg i glansen av en utmerkelse eller et sertifikat. Man må mene noe med det, og det må jobbes med kontinuerlig. Dette er et langt lerret å bleke. Vi forsøker å bleke det litt hver dag.

Hvordan påvirker dere deres samarbeidspartnere i en bærekraftig retning?

– Vi er en del av en verdikjede, med flere ledd både foran og etter oss, og forsøker hele tiden å finne klimavennlige løsninger med våre samarbeidspartnere. Ett eksempel er å minimere transport av våre produkter gjennom å se på frekvens på levering og mulighet for fossilfri transport. Til transporten inn til Norge, bruker vi blant annet tog, nettopp fordi bilene i Europa fortsatt er dieseldrevne. Vi har også en dialog med våre transportleverandører på det, og forsøker å påvirke til klimavennlige løsninger på biltransporten.

– Om vi alle setter litt større klimakrav til hverandre, vil hele næringskjeden bli litt grønnere!