Lunsjen binder oss sammen

Gode kollegaer er det viktigste for oss når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Hyggelige omgivelser scorer også høyt. Lunsjpausen er essensiell for stressmestring og trivsel på jobben, ifølge arbeidslivspsykolog.

Bilde av felleslunsj hos AJ produkter. Foto: Alexander Benjaminsen
Hos AJ Produkter kjøper de inn felles mat og lager lunsjen selv, og de spiser lunsj sammen med kollegaer i kantinen så ofte de kan. Fra venstre: Jannicke Elverhaug, Muhamet Ismaili og Tomas Eidsvold. Foto: Alexander Benjaminsen

Gode kollegaer er det viktigste for oss når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Hyggelige omgivelser scorer også høyt. Lunsjpausen er essensiell for stressmestring og trivsel på jobben, ifølge arbeidslivspsykolog.

To tredeler av oss spiser lunsj på arbeidsstedet vårt hver dag, viser en fersk undersøkelse fra Kantar. Fortsatt er matpakkekulturen sterk i Norge. Litt mindre enn halvparten av oss har med matpakke hjemmefra.

Mange som jobber i store virksomheter har felles kantine, mens en god del gjør som de ansatte hos AJ Produkter på Kløfta: kjøper inn felles mat og lager lunsjen selv.

Duften av ferskt bakverk fyller det nye lunsjrommet hos AJ Produkter på Kløfta. Duse mørke jordfarger og myke stoffsofaer ønsker velkommen. Fruktfatet er fylt. Egg og pålegg ligger klart. Første pulje med lunsjgjester ankommer.

– Det er jo godt å se dere, men jeg kommer nå mest for de ferske rundstykkene.

– Ikke for de gode vitsene?

– Har du noen på lager kanskje?

– «Det var en gang … som ble til en korridor!»

– He, he. Som sagt, jeg kommer for maten.

Kollegaer best i lunsjen

De fleste av oss synes det er viktig at maten er god og at omgivelsene er rene, pene og innbydende. Det som er aller viktigst for en god lunsjopplevelse, er likevel at kollegaene er hyggelige å spise sammen med.

Ni av ti svarer at dette er viktig eller helt avgjørende for lunsjen. 

– Korte anekdoter rundt kaffemaskinen, praten etter møter og samtalene i kantina er viktige trivselsfaktorer, sier spesialist i arbeidspsykologi Krister Halck i Moment organisasjon og ledelse. Mange har savnet fordelene med uformelle møteplasser de siste par årene, mener han.

– De digitale plattformene gir ikke mye rom for utenomsnakk siden alle må snakke en og en, uten kommentarer og innspill. Slikt blir det jo effektive møter av, men den menneskelige delen som binder oss sammen, som handler om hverdagslig småprat og uplanlagte møter, den blir borte. Det er disse møtene folk har savnet, sier Halck.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Tomas Eidsvold

Mange ønsker varierte lunsjmøbler, for eksempel en blanding av både høye bord og lave, runde bord. Det er viktig at miljøet i kantinen skiller jeg fra resten av kontorlokalene, forteller Tomas Eidsvold. Foto: Alexander Benjaminsen.

Avbrekk fra jobben

I løpet av de siste årene har AJ Produkter fått flere ansatte og vokst ut av det gamle lunsjrommet. Det skulle ikke så mye til for å gjøre rommet langt mer innbydende – med polstrede stoler og behagelige sofaer fikk rommet litt mer restaurantfølelse.

– Den nye kantina er en liten oase. Den er litt mer representativt for det vi kan tilby kundene våre, sier Tomas Eidsvold, prosjektselger hos AJ Produkter. Han forteller at trenden akkurat nå er litt mørkere farger inspirert av kafeer og restauranter. 

– Det skal være litt avbrekk fra kontorsituasjonen, sier han og forteller at mange kunder ønsker litt variasjon i sittemøblene. Både vanlige stoler og høyere bord med barkrakker, og kanskje noen mer sosiale, runde bord. 

– Vi ser at lounge-områdene og lunsjområdene går litt over i hverandre, sier Eidsvold, som veileder små og mellomstore bedrifter som vil friske opp lunsjrommet sitt. 

– Det kan være lurt å be om hjelp. Man vil jo skape en lun og koselig atmosfære, og unngå at det føles som et møterom. Men samtidig må det være hygienisk og lett å holde rent, sier han og forklarer at bordene gjerne må tåle å vaskes flere ganger for dagen. 

Rene kontorbedrifter kan godt ha stoffmøbler, mens verkstedsbedrifter må kanskje ha andre materialer. Det viktige er at alle de ansatte føler at lunsjrommet er en god plass å være.

Selv om lunsjrommet er tiltenkt velfortjente pauser i en ellers hektisk arbeidshverdag kan det også være greit å legge til rette for at rommet kan tas i bruk til sosiale tilstelninger eller fellesmøter på arbeidsplassen. Hos AJ har de laget egne oppheng slik at taklampene i rommet kan henges til siden og alle kan få med seg eventuelle presentasjoner.

– Selv liker jeg å jo å treffe kollegaer til lunsj, men noen ganger vil jeg bare sitte ved barbordet der og bruke lunsjen til litt egentid, lese nettaviser og slappe av. Det blir ikke så mye av det med små barn hjemme, sier Eidsvold.

Bli kjent med kolleger

Ikke alle spiser på arbeidsstedet. Noen av oss tar lunsjen på hjemmekontoret. Noen har en jobb der de er nødt til å spise alene i bilen eller på en kafé i farta. Mens andre oppholder seg på forskjellige arbeidsplasser hver dag. De aller fleste av oss spiser heldigvis lunsj sammen med en eller flere kolleger minst et par dager i uken. 

Lunsjen er en av de få situasjonene vi har igjen for å snakke uformelt med andre utenfor hjemmet, mener Halck. 

– Lunsjrommet er en arena hvor man kan integrere nye jobbkollegaer og andre man ser spiser alene. Jeg synes man skal tørre å spørre folk man ikke kjenner så godt om de vil spise sammen. Det burde vi bli flinkere til, sier Halck.

Fakta om AJ Produter

  • Et fullserviceselskap som designer, produserer og selger innredning til kontor, i tillegg til møbler og produkter til lager, industri, skole og barnehage
  • Er representert i 19 europeiske land med 26 selskaper, og har over 900 ansatte
  • I Norge har selskapet hovedkontor og showroom på Kløfta med 40 ansatte
  • Ble etablert i 1975 av 19 år gamle Anders Johansson; hans initialer har vært selskapets navn siden da
  • AJ Produkter satser sterkt på egen produksjon, og på lokale og europeiske leverandører – både små og store


AJ Produkter AS

  Myrvangvegen 14, 2040 Kløfta

  67 02 42 00

  www.ajprodukter.no

{/show}