Norén: Vedlikeholdsfri himling gir ny dimensjon

SELLEBAKK: Strekktak i brannsikker PVC gir alle rom en ny dimensjon, unik belysning og en fantastisk romfølelse.

Strekktak i brannsikker PVC gir alle rom en ny dimensjon, unik belysning og en fantastisk romfølelse. Norén Maler- og Byggtapetserforretning kan som eneste leverandør i Østfold montere slike himlinger til samme pris som en ny gipshimling.

- Vi så at det var et stort marked for denne typen himling også i Østfold. Derfor valgte vi å satse på produktet, sier Marita Evensen. Håndverksbedriften har to medarbeidere som utvikler kompetanse på denne typen himling, og allerede er fire-fem himlinger montert med godt resultat.

- Alle våre himlinger blir produsert i Mjøndalen, og det tar kun et par dager fra vi tar mål, til himlingen er klar til montering. Vi har store forventninger til dette produktet som egner seg like godt i næringsbygg som hjemme i privatboligen, sier Evensen.

Mange muligheter

Strekktak har en rekke store fordeler, men den største er kanskje fleksibiliteten og friheten til å kunne utforme en himling som vil vekke både beundring og oppsikt. Her er det mulig å bygge inn alt fra kantbelysning og spotter, til ventilasjon eller lysdioder som gjør om hele himlingen din til en heldekkende lyskilde.

Fordeler

  • Vedlikeholdsfritt
  • Rask montering uten utflytting av møbler Krever ikke grunnarbeid
  • Fører ikke til byggestøv
  • Installeres etter at veggene er ferdige
  • Himlingen skjuler elanlegg, ventilasjon og ujevnheter i byggkonstruksjon Kan tas ned for ettermontering av lys, ventilasjon og lignende
  • Enkelt å demontere eller bytte ut
  • Holder i mange tiår

Kan demonteres

Strekktak i PVC har vært brukt i Europa siden 60-­tallet, men aldri slått helt til her hjemme. I 2015 startet imidlertid Drammen-bedriften Dekor & Design opp produksjon i Mjøndalen, og etter en noe forsiktig start, har de hatt hendene fulle med både produksjon og montering i Buskerud og Oslo-regionen. Mange har innsett at strekktak er raskere, enklere og like rimelig som å montere ny gipshimling eller å måtte male hvert fjerde eller femte år. Himlingen er nemlig helt vedlikeholdsfri og trenger ikke engang vask. Skulle det bli et fingeravtrykk på overflaten kan det enkelt fjernes med en mikrofiberklut.

- Ved eventuelle reparasjoner eller behov for vedlikehold under folien, kan himlingen demonteres og monteres på ny 4-5 ganger før elastisiteten forringes, sier Marita Evensen.

En rekke farger

Himlingene kan leveres i helblank, sateng eller helmatt utførelse i en rekke farger. Det kan også påtrykkes motiver for de som ønsker det. Løsningen er velegnet i nye boliger, men minst like mye ved rehabilitering og oppussing, da det skaper muligheter til å legge inn kabler og ledninger mellom den nye og gamle himlingen.

Strekktak monteres ved å varme opp rommet slik at folien blir mer fleksibel. Himlingen strekkes og festes i spesielle skinner som er skrudd på veggen på forhånd. Deretter avkjøles rommet til normal temperatur, folien strammer seg og himlingen får en jevn og fin overflate som tåler alt, bortsett fra skarpe gjenstander, som for eksempel en knivspiss. Skulle slike uhell være ute, er det likevel forholdsvis enkelt å reparere eller erstatte ødelagt folie.

Normalt er det tilstrekkelig med 3­5 cm avstand fra eksisterende himling for å skjule ledninger eller spotter. Samtlige himlinger blir produsert i Mjøndalen av kvalitetsduk som er fremstilt kun for bruk i bygg.

- Det er strenge krav til PVC i Norge, og vår duk er den eneste som er godkjent til dette formålet. Den er miljøvennlig og dessuten selvslukkende om det skulle utvikle seg en brann.