Det er stor aktivitet i byggebransjen på Romerike, spesielt innen boligbygging. Næringslivet søker finansieringsløsninger, men det er fortsatt ingen selvfølge å få lån til boligprosjekter.
– Vi har faktisk ikke merket noen nedgang i henvendelsene selv i den pandemiperioden vi fortsatt er inne i, forteller teamleder for bedriftsmarkedet i Lillestrømbanken, Ola Brandser Nøss.
Det har heller ikke vært store forsinkelser i gjennomføringen av igangsatte prosjekter. De største utfordringene har oppstått i forbindelse med leveranser fra utlandet.
– Det er fortsatt høy temperatur i eiendomsbransjen på Romerike, og både utbyggere og meglere får stort sett solgt det som blir lagt ut. Mange fryktet en nedgang både i aktivitet og pris, men slik har det ikke blitt. Det ser heller ikke ut til at det blir nedgang i 2021. Lillestrømbanken hadde et godt 2020 og nå ser det ut til at inneværende år blir minst like bra. Pilene peker i riktig retning og vi opplever fortsatt vekst, forteller Nøss.
Han legger til at det allikevel fortsatt er mange ukjente faktorer i 2021, både når det gjelder renter og bolig- og arbeidsmarkedet.
Artikkelen fortsetter under bildet
Bedriftsrådgiver Tom Martinsen har vært i bransjen siden 1986 og har vært med på finansiering av mange boligprosjekter i Lillestrøm og kommunene rundt.
Trenger egenkapital
Lillestrømbanken konkurrerer ikke med storbankene om å finansiere de store byggeprosjektene i regionen, men henvender seg først og fremst til små og mellomstore aktører med mindre prosjekter som eneboliger, tomannsboliger og andre prosjekter i samme størrelsesorden.
– Selv om vi finansierer flest mindre prosjekter, har vi også muligheten til å være med på noen større byggeprosjekter opp til 25–30 enheter. Det er mange som ser at det er penger å tjene på eiendom og velger å bebygge en mindre tomt eller en «eplehage», som det er mange av. Vi stiller konkrete krav til de som ønsker finansering hos oss.
– Vi ser gjerne at alle med byggeplaner tar kontakt, men forbeholder oss retten til å gå gjennom både utviklingsselskapet, entreprenører og underleverandører som skal brukes og alle sider ved prosjektet for å kartlegge eventuell risiko for banken og kunden. Har lånesøkeren en god historikk, påkrevd egenkapital og en fornuftig fremdriftsplan er vi villige til å diskutere finansiering. Fortsatt gjelder vanligvis kravet om 55–60 prosent av prosjektet solgt før låneutbetaling, sier senior bedriftsrådgiver Tom Martinsen.
Han har vært i bankbransjen på Romerike siden 1986 og kjenner fort igjen både gode og mindre gode prosjekter.
Lokale prosjekter
– En standard kunde for oss er en utbygger som har kjøpt en tomt eller en bolig som skal rives for så å sette opp en tomannsbolig. Da krever vi som regel at en av to boenheter er solgt før vi åpner byggelånet. Vi krever i tillegg 25-30 prosent egenkapital for både tomt og byggekostnader, men det er ikke dermed sagt at det alltid handler om penger i banken. En tomteregulering kan ofte føre til økt verdi på en tomt, noe som også kan regnes som egenkapital, for eksempel, sier bedriftsrådgiver Niclas Holmqvist.
Han legger til at de fleste kunder som henvender seg er fra regionen og omfatter alt fra eiendomsselskaper til investorer og utbyggere.
– Lillestrømbanken er ingen storbank og vi får derfor en rekke forespørsler fra mindre håndverksbedrifter i distriktet. Vi ønsker fortrinnsvis både lokale kunder og prosjekter, fordi vi er en lokalbank som ønsker å følge opp prosjektene vi involverer oss i.
Billig kan bli dyrt
– Til de som har et prosjekt på bordet og tar kontakt med oss anbefaler vi alltid å bruke solide entreprenører eller byggmestere som vi har god erfaring med. Det gjør alt enklere for oss og betyr også lavere risiko. Vi er ofte ute på byggeplassene for å gjennomføre kontroller, og det krever langt større ressurser for alle parter ved bruk av mer ukjente leverandører og produkter. Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe en litt billigere løsning fra utlandet.
– Regningen kan fort bli større når regnskapet skal gjøres opp. Vi er opptatt av bærekraft i alle prosjekter vi involverer oss i. Det kreves dokumentasjon på både avfallshåndtering og type bygg som skal settes opp. Det er viktig for oss at våre kunder tar slike hensyn. Det blir stadig strengere krav om bærekraft, og for oss er det viktig at kunden gjør det han er pålagt. Har du i tillegg gode referanser, har vist gjennomføringsevne og har en god økonomisk historikk er du velkommen til Lillestrømbanken.
Vokser med kunden
– Gjennomføringsevnen til alle involverte er som regel den største risikofaktoren i alle byggeprosjekter. Derfor kontrollerer vi alltid hvilke entreprenører som benyttes. Ved konkurs blir det gjerne byggestopp, noe som kan bli veldig dyrt. Vi ønsker jo at kundene våre skal unngå dette og i stedet lykkes. Det er derfor vi stiller konkrete krav. Forhåndssalg er gjerne et godt tegn på hvordan prosjektet vil gå. Det hender vi godkjenner prosjekter uten forhåndssalg, men da er det fordi vi kjenner kunden og vet at de har god egenkapital og god historikk.
– Det er likevel viktig å påpeke at vi også er en bank for andre enn de veletablerte, og at vi ønsker erfaring med kunden. Har man planer om å engasjere seg i eiendomsbransjen gir vi alltid råd om å starte med et mindre prosjekt. På den måten kan banken vokse sammen med kunden. Det er alltid en god løsning, og vi har mange kunder vi har fulgt siden starten, sier Ola Brandser Nøss.
Lillestrømbanken
Torvet 5, 2000 Lillestrøm
63 80 42 00