Boligprisene øker mest i Sarpsborg

Sarpsborg havner på 3. plass når det gjelder økning i boligprisene siste år. Bare Tromsø og Bodø havner foran.

Det er tett mellom østfoldbyene i toppen av listen for vekst i boligprisene siste måned. Men når det gjelder siste 12 måneder havner Sarpsborg langt foran sine nabobyer med en vekst på 2,8 prosent.

Fredrikstad og Moss hadde en vekst på 1,4, respektive 1,3 prosent i samme periode. Forrige måned økte prisene med 1,9 prosent i Sarpsborg, det samme som i Moss, mens Fredrikstad hadde en vekst på 1,8 prosent.

For få måneder siden rådet pessimismen, men eiendomsmeglerne friskmelder boligmarkedet etter klar prisvekst i mars. Det skjer raskere enn bransjen hadde trodd.

— Med tanke på hvor vi var i forventningene for noen måneder siden, er dette sterke tall, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) til NTB.

— Vi har nå en positiv tolvmånedersvekst. Den kom vesentlig tidligere enn vi hadde regnet med, sier han. EFF trodde tidligere at oppgangen først ville komme i august i år.

— Det viktigste er hvilke forventninger markedet har til fremtiden. Psykologien forsterker både de negative og positive tendensene, sier Dreyer.

Han mener det lå noen gode økonomiske argumenter bak fjorårets priskorreksjon, men at også psykologiske faktorer spilte en viktig rolle.

Fortsatt ventetid

Boligprisene var 1,4 prosent høyere i mars i år enn i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent. Prisene er nå 0,3 prosent høyere enn i mars i fjor. Dreyer tolker dette som en friskmelding av markedet eller til og med et positivt trendskifte.

— Vi må nok likevel vente litt før vi sier at dette er trenden, men dette er en måned som har overrasket de fleste av oss, sier EFF—sjefen.

Han tror imidlertid ikke den sterke veksten i mars vil fortsette videre i 2014, men at prisene nå vil normalisere seg.

Samtidig tar det vesentlig lengre tid å selge en bolig i dag enn for ett år siden. I mars tok det 40 dager. Det var riktignok noe kortere tid enn i februar, men fortsatt lenge sammenlignet med 29 dager i fjor.