Trøgstad Sparebank trår til for landbruket

TRØGSTAD: - Vi vil være en tilstedeværende samarbeidspartner for landbruket i enda større grad enn før, sier landbruksrådgiver Dag Skjørten i Trøgstad Sparebank.

- Som lokalbank i Norges største landbrukskommune ønsker vi å være en tilstedeværende samarbeidspartner for landbruket i enda større grad enn før. Det sier rådgiver landbruk, Dag Skjørten i Trøgstad Sparebank.

Han har jobbet med landbrukssektoren i 25 år og er nå dedikert dette området i sparebanken.

Trøgstad Sparebank ble etablert i 1847 av og for bønder, så det er ikke direkte oppsiktsvekkende at banken satser enda sterkere på dette området. Fram til 1950-60-årene var det en ren landbruksbank, og fortsatt representerer sektoren 25 prosent av virksomheten.

Samtalepartner og rådgiver

- Vi vet at bøndene i kommunen setter pris på lokal tilstedeværelse, og på dette området har vi spisskompetanse. Selv om vi i disse dager opplever konkurranse fra rene nettbanker som tilbyr alle tjenester via nett, er det ofte både en fordel og en nødvendighet å ha en samtalepartner og rådgiver.  Spesielt hvis det skulle bli en økonomisk anstrengt periode, slik det var i 2018. Den lange tørkeperioden førte til at flere gårder opplevde en vanskelig tid.

En bank å støtte seg til

Mange sektorer vil i fremtiden får strengere krav til miljøvennlig og bærekraftig drift, og landbruket slipper nok heller ikke unna. Det er vanskelig å spå om politiske vedtak og lovendringer, men ofte kan de komme over natten og føre til store utfordringer, slik forbudet mot oppdrett av pelsdyr gjorde.

- Som bank kan vi gjøre lite med dette, men vi kan være en seriøs og langsiktig partner som finner varige løsninger sammen med våre kunder. Vi ønsker å være til stede og være en bank å støtte seg til.

Kjenner utfordringene

Som sparebank har ikke Trøgstad Sparebank eiere med krav til utbytte i ryggen. I stedet pløyes driftsoverskuddet tilbake til lokalsamfunnet gjennom ulike stipendordninger, sponsing og generell støtte til ideell virksomhet, idrett og kultur.

- Likevel har vi visse inntjeningskrav som vi må innfri, men vi vil alltid følge med i markedet og ligge på et prisnivå som gjør oss svært konkurransedyktige. Vi har fullverdige digitale løsninger for de som ønsker en slik bankforbindelse, men vi tilbyr også personlig rådgivning til de som trenger det. Vi skal være en bank å stole på – en bank som står sammen med sine kunder. Det er enklere å snakke med oss når det båser motvind, sier Dag Skjørten.

Forberedt på omstilling

Han legger til at det er viktig å snakke kundenes språk, og med lang erfaring fra bankens landbrukskunder, kjenner han både utfordringene og mulighetene i bransjen.

- Landbruket er en litt spesiell sektor å betjene, da driften variere fra gård til gård. Men vi har som sagt lang erfaring og er innstilt på å være til stede når behovet for omstilling eller investering måtte melde, seg.

Hele Bedriftsmarkedsavdelingen i Trøgstad Sparebank har kompetanse på landbruk. Fra venstre bedriftsrådgiver Dag Skjørten som er dedikert denne kundegruppen og hans kolleger; Thea Tollersrud, Stian A. Omholt og Christian Giltvedt.


Trøgstad Sparebank

Trøgstad Torg 5

69 82 49 00

www.tsbank.noKlikk en emneknagg for å lese mer: