Stor suksess med spesialinnredninger

Raymond Pettersen i salg/support og daglig leder i Zystm AS Ole Petter Stavem.

Så sent som i 2009 startet Zystm AS på Grålum i Sarpsborg. I fjor kom gjennombruddet da de fikk en storkontrakt til det nye Nordlandssykehuset som i disse dager ferdigstilles i Vesterålen.

Zystm er en relativt liten virksomhet med fire ansatte og holdt til i relativt beskjedne lokaler inntil nylig. Nå er de på plass i nyoppussede kontorer i den tidligere postterminalen på Grålum og har plass nok til å vokse videre. Og det har de konkrete planer om å gjøre.

Verdenskjent design

- Vi ønsker å være en arbeidsplass hvor man gleder seg til å gå på jobb om morgenen. Vi har tro på at medarbeidere som trives og har det gøy på jobben viser dette utad og gir våre kunder en bedre opplevelse, sier bedriftsgründer Jan André Olsen.

Selv om han har erfaring fra innredninger var det helt tilfeldig at han sammen med en tidligere kollega startet Zystm høsten 2009. Nå ser han at beslutningen var riktig.

- Jeg har tidligere kolleger som startet vår søsterbedrift i Danmark. Der foregår også design og produksjon av de innredningene vi leverer. Danskene er verdenskjent for sitt praktiske design, noe som kommer tydelig frem i våre produkter. De har blitt svært godt mottatt i Norge også, sier Olsen.

Et friskt pust

De første årene var tøffe, men selskapet oppnådde en nokså stabil årsomsetning på rundt 6 millioner kroner de 3 første driftsårene. 2013 ble vendepunktet, da de startet leveringen til det nye Nordlandssykehuset i Vesterålen, en kontrakt de vant i 2012 og som inneholder innredning til både laboratorier, sengerom, behandlingsrom og lager. Dette ble gjennombruddet som førte til mer enn tredoblet omsetning, og nå utvikler virksomheten seg videre i kraft av denne kontrakten.

- Om den pågangen vi nå opplever fortsetter, vil vi nærme oss samme nivå som fjoråret, selv uten en stor sykehuskontrakt. Det er mange store offentlige prosjekter på gang i Norge, men vi satser like mye mot det private. Mange bedrifter etablerer og moderniserer sine laboratorier, enten det er innenfor næringsmidler, olje og gass, eller prosessindustrien. Vi ønsker å være et friskt pust blant etablerte leverandører, sier daglig leder Ole Petter Stavem.

Ikke hyllevarer

Storkontrakten i Nordland nærmer seg nå ferdigstillelse. Dermed har sykehuset i nord fått en effektiv og ergonomisk innredning med praktiske detaljer, og moderne design. Det stilles også strenge krav til kvaliteten for innredning som skal brukes daglig i et sykehus eller laboratorium.

- Bruken varierer selvfølgelig, men mye av det vi leverer må tåle daglig påvirkning av etsende væsker og spesielt hardhendt bruk. Det er slike krav vi kartlegger i forkant av en leveranse. Deretter spesialtilpasser vi alle løsninger etter kundens krav og ønsker. Vi leverer funksjonelle og ergonomiske arbeidsstasjoner for de som skal jobbe der. De prosjekteres og produseres etter behov, sier Jan André Olsen.

Sentral plassering ved E6

Da Zystm skulle finne nye lokaler var de fast bestemt på sentral plassering ved E6 i Østfold.

- Valget falt på den tidligere postterminalen på Grålum. Vi hadde jo adresse Grålum fra før, så dette var praktisk for oss. Plasseringen er optimal, med korte avstander internt i Østfold og til Follo, Oslo og Akershus for øvrig. Dessuten er det viktig med nærhet til vei, jernbane, flyplass og et hotell.

Showroom og lager

- Nå har vi fått god plass og et stort show-rom som ikke mange av våre konkurrenter kan skilte med. Der kan vi vise kundene våre ferdige løsninger og viktige detaljer. I tillegg har vi fått større lagerkapasitet, som igjen vil sikre våre kunder bedre leveringstider og en enda høyere servicegrad. Vi tror dette vil gi oss et konkurransefortrinn, sier Jan André Olsen.