Kan ikke sluntre unna brannsikkerhet

FREDRIKSTAD: - Vi kan aldri fire på kravene til brannsikkerhet, selv om løsningene kan bli kompliserte og fordyrende. Sikkerheten kommer først, sier daglig leder i B-KS, Håkon Sundene.

B-KS AS i Fredrikstad har hatt store fremgang siden starten i 2010. Her er fra venstre: Joacim Skogseide, Pål Ruud, Anette Sundene og daglig leder Håkon Sundene. Andreas Øien har kontor i Oslo og var ikke til stede.
B-KS AS i Fredrikstad har hatt store fremgang siden starten i 2010. Her er fra venstre: Joacim Skogseide, Pål Ruud, Anette Sundene og daglig leder Håkon Sundene. Andreas Øien har kontor i Oslo og var ikke til stede.

- Vi kan aldri fire på kravene til brannsikkerhet, selv om løsningene kan bli kompliserte og fordyrende. Sikkerheten kommer først, sier daglig leder i B-KS AS i Fredrikstad, Håkon Sundene.

B-KS har spisskompetanse på brannsikring av eksisterende bygg og komplekse industribygg, der det ofte kan være utfordrende å etablere sikre nok løsninger som tilfredsstiller dagens krav. Mange eldre bygg er oppført i en tid med færre krav, eller helt fraværende, mens de ved en ombygging kanskje må tilfredsstille strenge krav som i utgangspunktet er tilpasset nybygg. Det er bruksområde og risiko som til sist blir avgjørende for hvilke krav som må imøtekommes. B-KS er klar over at det er en balansekunst med branntekniske krav på den ene siden, og høye kostnader på den andre siden, det gjelder derfor å være løsningsorientert og finne de riktige tiltakene for å kunne realisere prosjektet på en tilfredsstillende måte – både sikkerhetsmessig og økonomisk.

En evig drakamp

Selskapet ble startet i 2010, og gründerne har ganske omfattende erfaring fra ulike områder innen rådgivende ingeniørtjenester og entreprenørvirksomhet. De har hatt mange og store oppdrag på Værste-området i Fredrikstad og er ofte brukt ved ombygging av eksisterende bygg til for eksempel barnehager, der det er helt spesielle krav til sikkerhet.

- Selv er jeg opptatt av å få eksisterende og gjerne litt eldre bygg til å fungere. Bygg som er reist i en annen tid er utfordrende, men også tilfredsstillende å jobbe med. Her må man ofte finne helt spesielle løsninger på alt fra isolasjonsmateriale til hulltaking i etasjeskiller og vegger. Det er også en evig drakamp mellom arkitekter og rådgivende ingeniører, der arkitektene ofte tenker estetikk, mens vi tenker sikkerhet og konsekvens, sier Sundene. Han trekker likevel frem SG arkitekter i Halden som en positiv samarbeidspartner.

- Halden kommune har vært flinke, der har det vært moro å være med på en del bestående bygg for kommunen.

Langvarig rammeavtale

B-KS har de fleste oppdragene i Østfold og inn mot Osloregionen. I dag er de fem ansatte og har ingen planer om å vokse seg betydelig større. Oslo kommune har gjennom en rammeavtale de siste 8 årene vært den største kunden, og B-KS har gått gjennom og gitt tilstandsvurdering på samtlige skoler og deretter gitt råd om vedlikeholdsplaner og oppgraderingsbehov. Fredrikstadselskapet har hatt en rekke prosjekter for Oslo kommune, som nå er ferdige med gjennomgangen. Oppdragene la beslag på to fulltidsstillinger hos B-KS.

Over hele landet

- Vi leverer tjenester til alt fra privatpersoner til eiendomsbesittere, entreprenører og offentlig virksomhet. Selv om hjemmemarkedet i stor grad er Østfold, har vi operert fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør, og har hatt en rekke oppdrag i Trondheim, blant annet for Norgesgruppen. Det er likevel ikke viktig for oss å operere over et større område, men å levere kvalitet i tjenestene. Derfor rekrutterer vi også nyutdannede medarbeidere til nye stillinger, folk som er sultne på å lære og har en fersk utdannelse i veska. Jeg foreleser selv på universitetet i Tromsø og registrerer at dagens studenter ser nye ting på en annen måte. Det er viktig for å følge med i utviklingen, sier Håkon Sundene.


B-KS AS

Gamle Beddingvei 19
1671 Kråkerøy

902 39 023

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
www.b-ks.no


Klikk en emneknagg for å lese mer: