To år med hjemmekontor har endret vaner. Det har ført til et arbeidstakers marked, og bedriftene må nå legge til rette og gjøre seg attraktive for å beholde sine ansatte.
Åtte av ti har i løpet av de siste 18 månedene revurdert om jobben passer inn i deres liv. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpen for nye muligheter. Det er to av funnene i Randstads nye undersøkelse, Randstad Workmonitor. Som Kathinka Bergerud, senior recruitment advisor i Randstad forklarer:
– Dette er store nyheter for oss som jobber i HR- og rekrutteringsbransjen. I dag er det rekordmange ledige stillinger på markedet, og det har vært vanskelig å finne kvalifiserte kandidater lenge. Særlig til jobber innen helse, IT-utvikling, ingeniør- matematikk- og vitenskapsyrker. Nå må arbeidsgivere passe på, for det er de som gir mulighet for fleksibilitet, godt arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter som både beholder sine eksisterende ansatte og tiltrekker seg nye.
Balanse mellom jobb og fritid
I løpet av de siste årene har mange blitt vant til å jobbe selvstendig, samtidig som de parallelt har kunnet pleie privatlivet og fått unna praktiske gjøremål. Har vi blitt bortskjemte og kravstore?
– Absolutt ikke. Vi snakker om arbeidstakere som har utvist stor grad av fleksibilitet og innsats i en svært krevende situasjon, som er slitne og som kanskje har mistet noe av tilknytningen de hadde til arbeidsplassen. Selv om halvparten opplever å ha fått bedre balanse mellom jobb og fritid i løpet av pandemien, svarer også en av tre at de er mer stresset nå enn før pandemien. Som følge av det ønsker de å endre sin arbeidssituasjon. I tillegg kan vi legge til at seks av ti har fått større innsikt i både personlige mål og karrieremål, utdyper senior consultant Ann-Mari Mathiassen Nygaard.
Nå må arbeidsgivere være "på"
Arbeidsgivere som skal rekruttere, eller som for all del ønsker å beholde kritiske ressurser, har med andre ord en viktig jobb å gjøre.
– I snart to år har arbeidstakere sørget for at jobben har funnet plass i livet. Nå er det arbeidsgivers tur til å sørge for at livet får plass i den nye jobbhverdagen som vi nå går i møte. Gode råd for å være en attraktiv arbeidsgiver er å legge til rette for godt arbeidsmiljø – gjøre det forlokkende å gå på jobb. Samtidig må det være gode utviklingsmuligheter og muligheter for fleksibilitet. I tillegg er det viktig å være obs på at flere arbeidstakere nå, selv de helt unge, har et større fokus på bedriftens pensjonsordning og helseforsikring. Sover man nå, mister man fort kritiske ressurser i bedriften og sliter med å lokke til seg nye, avslutter sales manager Anne Borgaas med.
Randstad AS
Kråkerøyveien 2A, 1671 Fredrikstad
Her finner du oss
Her finner du oss