Forsterker forsknings- og utviklingsavdelingen

Høyteknologiske simulatorer og hjemmekino for luksusmarkedet – det skjer mye spennende hos Barco, og de har stadig nye planer. Det gjør at de også stadig har behov for ny kompetanse.

Barco er markedsledende innen projeksjon på verdensmarkedet. Her representert av (f.v.) Maria Aagaard Hatlo, Thor Gjerløw, Sigmund Jensen, Tarjei Fjellgaard.
Barco er markedsledende innen projeksjon på verdensmarkedet. Her representert av (f.v.) Maria Aagaard Hatlo, Thor Gjerløw, Sigmund Jensen, Tarjei Fjellgaard.

Høyteknologiske simulatorer og hjemmekino for luksusmarkedet – det skjer mye spennende hos Barco Fredrikstad, og de har stadig planer for nye, innovative produkter. Det gjør at de også stadig har behov for ny kompetanse.

Barco Fredrikstad oppsto i 2013, men har historikk tilbake til 2001 – da under navnet Projectiondesign. De er nå 64 ansatte, og en del av det belgiske Barco-konsernet, der de opererer som utviklingsavdeling innen projeksjon.

Markedsledende på simulatorer

Internasjonalt handler alt Barco gjør om visualisering, men der hovedkontoret i Belgia jobber med de store maskinene, som digitale kinoer, utvikler fredrikstadkontoret mindre produkter, som håndterbare projektorer som brukes blant annet til simulatorer.

– Vi er markedsledende på simulatormarkedet på verdensbasis. Det dreier seg om alt fra flysimulatorer – som gjør det mulig å trene grunnleggende ferdigheter, hvordan håndtere et fly i uvær, teknisk svikt eller en annen form for katastrofe som ikke er så lett å trene på i virkeligheten – til bilsimulatorer, kransimulatorer, trening på berging fra helikopter, polititrening, bakkestyrker og mye annet. Dette er spesialprodukter du ikke får kjøpt over disk, der oppsettet er projeksjon på kurvede skjermer som gir deg dybdesyn, ofte i 360 grader, forklarer Thor Gjerløw, daglig leder i Barco Fredrikstad.

Her har de store globale kunder i USA, Canada og Europa, men også mange små og mellomstore i Asia, og resten av verden. Norge er ikke det store nedslagsfeltet.

Bilde 1

Luksushjemmekino og nytt produkt

Med egen kompetanse og erfaringen Belgia sitter på, utvikler de også hjemmekino for den kresne som er villig til å betale for hjemmekino utenom det vanlige, og produkter for eventmarkedet.

– Der Belgia lager de store kinoformatprojektorene og har kunnskap om å lyssette store områder og konsertarenaer, fokuserer vi på de kompakte som kan løftes av én person eller to, utdyper Sigmund Jensen, forsknings- og utviklingssjef i Barco.

– Samtidig jobber vi nå med en ny type teknologi og et helt nytt produkt som vi er veldig stolte av og jobber hardt for å få ut til kunden. Også dette projeksjon, men med høyere presisering, fleksibilitet, mer båndbredde og høyere oppløsning. Det handler om å gjøre det så virkelig som mulig, uten forsinkelser.  Det har man ikke råd til, spesielt ikke innen simulatorer, fortsetter Maria Aagaard Hatlo, markedssjef og pressekontakt i Barco.

Forsterker forskningsavdelingen

Barco ser alltid etter ny teknologi og ligger alltid i forkant av verdensmarkedet. For å opprettholde dette, er de stadig ute etter flere ansatte. Tarjei Fjellgaard, R&D manager software og FPGA, forklarer nærmere:

– Vi opererer i et veldig spennende arbeidsområde, som er attraktivt for mange. Samtidig har Fredrikstad et spennende teknologisk miljø i vekst. Vi søker stadig etter spesialister innen software, hardware, mekanikk og elektronikk med alle typer bakgrunn, fra doktorgrad til master og bachelor. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø, med muligheter for å avansere både lokalt og internasjonalt. Med muligheter for å jobbe med store internasjonale leverandører, som Texas Instruments, som vi jobber tett med.

De er også opptatt av å knytte tettere kontakt med de lokale studentmiljøene, samarbeide og dra nytte av hverandre.

Flytteplaner

De holder i dag til på Øra, men har planene klare for å flytte til et område som passer bedre for deres type kompetanse.

– Vi jobber med å komme over i et nytt bygg, og planlegger nå på detaljnivå sammen med Holmskau Eiendom. Håpet er at vi kan flytte inn om halvannet år, og vi ser frem til å komme inn i et moderne bygg som er tilpasset våre behov. Området vi nå ligger i består av mye logistikk og industri, mens dit vi flytter, på Seut, er det mer i vår gate, avslutter Gjerløw.


Barco Fredrikstad AS

  Habornveien 53, Gamle Fredrikstad 

  69 30 45 50

  www.barco.com

{/show}