Halden-bedrift med internasjonalt snitt

TISTEDAL: Ulogistikktenfor Halden ligger hovedkontoret til PAM Refrigeration AS, som også har flere avdelinger i Afrika.

Gründer og daglig leder Per-Arve Moen har cirka 50 års erfaring fra industriell kulde- og fryseteknikk. Fortsatt jobber han aktivt i sin egen bedrift PAM Refrigeration AS i Halden og har ingen planer om å trappe ned.

I Tistedal utenfor Halden ligger hovedkontoret til PAM Refrigeration AS. Herfra har daglig leder Per-Arve Moen, sammen med gode medarbeidere, bygd opp en solid virksomhet innenfor kuldeteknikk og prosessløsninger, primært rettet mot lagring og håndtering av fisk.

Da PAM Refrigeration ble startet i 1991 besto selskapet av seks ansatte med rutine og kompetanse fra lignende virksomhet. Helt i startfasen ble PAM håndplukket til oppgaven med oppgradering av produksjon og leveranser til seks RSV-båter og et landanlegg i Namibia i Afrika av en investorgruppe på Nordvestlandet. Det ble starten for det som har blitt en stabil og sikker arbeidsplass i Halden. Årlig leverer de anlegg, deler og tjenester innenfor industriell kulde- og fryseteknikk for mellom 35 og 45 millioner kroner, og med stort sett gode resultater.

Fremtid i Afrika

Som følge av det første store oppdraget i Afrika ble det solgt inn flere jobber i Namibia, og det ble etablert en egen avdeling der nede. På slutten av 1990-tallet opprettet PAM også et avdelingskontor i Cape Town, Sør-Afrika. I disse dager er de i ferd med å etablere en ny avdeling i Angola.

- Jeg har reist jorda rundt gjennom jobben og har ingen avstandsbedømmelse lenger. Sånn sett spiller det liten rolle om våre avdelinger ligger i Afrika eller på Vestlandet. Vi opererer der det er behov for våre tjenester, og Afrika er fortsatt et kommende marked i vår bransje. Det gjelder bare å behandle kundene med respekt og levere samme kvalitet som vi gjør her hjemme. Da kan man lykkes der nede, sier Moen.

Store på Nordvestlandet

PAM Refrigeration betjener flere store kunder innen prosessindustri i østlandsområdet, blant annet industribakerier og fryselagre, men det største markedet ligger på Nordvestlandet. Her er fiskeflåten stor og landmottakene mange. Det betyr oppdrag for bedrifter i kjøle- og frysebransjen.

- Cirka 60 prosent av vår virksomhet er relatert til fiskeindustrien i den regionen. Vi leverer både skreddersydde nyanlegg, står for vedlikehold og ombygging, samt har en rekke serviceavtaler. PAM West AS er etablert i Måløy for å betjene markedets servicebehov i den regionen. Vi har bevisst valgt oss en ganske liten nisje og har ingen planer om å vokse til en større aktør, sier Moen.

Mange potetfunksjoner

PAM preges av medarbeidere med lang erfaring og bred produktkunnskap.

- Vi er så heldige å ha gode medarbeidere som er både flinke og stabile. Deres kompetanse er vanskelig å erstatte. Men vi har også en ledelse som jobber aktivt og praktisk med problemløsing og tar et tak der det trengs. Vi pleier å si at vi har mange potetfunksjoner i bedriften. Det har gjort at rekruttering er en utfordring, da mange ingeniører kommer rett fra pc-skjermer og tegnebrett og ut i arbeidslivet. Ikke alle er forberedt på en arbeidshverdag som vi har. Vi setter ingen i trange båser, men lar dem jobbe med ulike oppgaver som utvikler dem videre, sier Moen.

Utfordrende og interessant

I dag har PAM 5-6 kulde/elektroingeniører, i tillegg til fem servicemedarbeidere. Totalt er de 12 heltids- og fire deltidsansatte. Bedriften ble utvidet med nye produksjonslokaler i 2008 og 2012. Søsterbedriften PAM Welding med fem ansatte holder også til på samme adresse.

- Vår bransje er både utfordrende og interessant, og vi lærer noe nytt hver eneste dag. Det kan til og med hende at vi kan levere, i prinsippet, to identiske anlegg, som oppfører seg helt forskjellig når de først er i drift. Det gjør jobben utfordrende, sier Per-Arve Moen.