Moss havn ble landets første nullutslippshavn!

Moss havn har i mange år vært i front i elektrifiseringsløypa mot klimanøytralitet. Med Westport som ny havneoperatør er det tatt ytterligere steg, og de kunne fra årsskiftet med stolthet kalle seg Norges første utslippsfrie containerhavn.

Bilde av mann med refleksjakke og hjelm foran lagerbygning
– Moss havn er den mest arealeffektive havnen i landet. Vi har ambisjon om å skape et utstillingsvindu for fremtidens havneterminalløsninger i Moss, sier Løvaas. (Foto: Knut Godthard Olsen.)

– I tillegg til at det er godt nytt for miljøet, bidrar det til et enda bedre klimaregnskap for våre kunder, sier Westports administrerende direktør Kristian Løvaas.

Westport har en ambisjon om å være ledende på bærekraftig og innovativ havneterminaldrift, og har en lang merittliste innenfor digitalisering og miljø. Selskapet ble etablert i 2009 og har hovedkontor i Risvika i Sola kommune, vest for Stavanger, der de opererer den regionale godshavnen for Stavanger-regionen. Westport AS er i dag eid av NorSea Impact og Stavangerregionen Havn IKS.

I mars i fjor vant Westport konsesjonskontrakten som havneoperatør for Moss havn, som løper fram til utgangen av 2049. Siden kontrakten ble signert, har Westport jobbet intenst med å forberede implementeringen av både mannskap og utstyr fram til overtakelsen. Nettopp å videreføre Moss havns sterke satsing på bærekraft, har vært en veldig viktig del av fokuset.

– Vi allierte oss raskt med Prime Cargo AS som en stor, lokal logistikkaktør for å finne de optimale transportløsningene. Selskapet sørger nå for elektrisk frakt av containere mellom sjøhavn og innlandshavn, og deltar også i et nordisk pilotprosjekt, støttet av Nordic Innovation, for å teste et system for deling av informasjon mellom alle parter i logistikk-kjeden. Målet med pilotprosjektet er å sikre utveksling av digital informasjon om laste- og lossestatus. Alt for å sørge for størst mulig effektivitet og kortest mulig ventetid.

– Å benytte digitale verktøy der vi har muligheten til dette, ligger i vårt DNA, påpeker han.

– Westport benytter smarte, skybaserte systemer for digital samhandling og datafangst og er også i startgropen for bruk av AI for å optimalisere prosessene ytterligere. Vi har lykkes godt med vårt Smartport-konsept i Risavika, og adopterer nå det samme konseptet i en helgrønn drakt i Moss.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Landets første nullutslippshavn

Westport har gjort investeringer på 40 millioner kroner i fire elektriske spesialtrucker – reachstackere –, som har gjort Moss havn til den første utslippsfrie havnen i landet. I tillegg har havnen gjort store investeringer i elektrisk infrastruktur.

– Siden 2016 har Moss havn arbeidet mot en nullutslipps utstyrspark, og kan vise til både elektrisk havnekran, to batteridrevne droneskip mellom Moss og Horten, elektrisk arbeidsbåt, elektriske lastebiler med mer. Da vi varslet havnen om at vi ønsket å benytte elektriske reachstackere allerede fra overtakelsen 1. januar, var vi naturligvis avhengige av at ladeinfrastruktur var på plass i god tid. Det har Moss havn klart å få til, noe som også bekrefter at begge parter er svært framoverlente og løsningsorienterte – og at dette er en perfekt match.

Med Westports nye reachstackere og elektrisk transport mellom havnene, er målet om nullutslipp nådd flere år før Moss havns opprinnelige målsetting.

– Dette er også gledelig nytt for våre kunder. Snart må alle rapportere på bærekraft gjennom hele næringskjeden, og et godt klimaregnskap vil gi et stadig større konkurransefortrinn. Det vil også være enkelt å forholde seg til bærekraftsrapportering når du kan sette 0 på hele transporten fra skip til vareeier.

I tillegg til klimagevinsten, trekker Løvaas også fram fordelen i at de nye truckene gir et vesentlig bedre arbeidsmiljø for førerne og reduserer støybelastningen i nærområdet.

– Vi ønsker å ta vare på våre ansatte og samtidig oppleves som en god nabo, da må vi også vise det i praksis.

Ett års optimaliseringsperiode

Da Westport formelt overtok driften 1. januar, møtte de umiddelbart svært utfordrende værforhold med store mengder snø og væromslag – samtidig som volumet av containere de første ukene var 21 % høyere enn fjoråret. Til og med 21. januar har det vært 2.351 løft (containere av og på skip). Tilsvarende periode i fjor var 1.943.

– Det er jo selvsagt gledelig, men også en faktor som bidrar til at det midlertidig blir trangere. Vi fikk virkelig testet maskiner og organisasjon og har lært mye av disse første ukene. Vi har også etablert tettere dialog med kjørekontorene om status og planer. At det ble noe økt ventetid i oppstartsfasen var forventet, men vi har selvsagt mål om raskest mulig å redusere denne til et minimum, sier Løvaas.

– Det første driftsåret vil handle mye om å optimalisere driften fortløpende. Etter dette vil det bli satt mer fokus på utvikling av nye, fremtidsrettede terminalløsninger i tett samhandling med havneledelsen, forteller han.

– Vi har mange spennende tanker og planer om ytterligere digitalisering, automatisering og generelt effektivisering av driften. Sammen med våre samarbeidspartnere, skal vi utvikle et utstillingsvindu for fremtidens havneterminalløsninger her i Moss!


Var først ute med Smartgates

Westport var første havneterminal i Norge som tok i bruk såkalte Smartgates, og var også tidlig ute med digital samhandling med sine kunder gjennom TOS-integrasjon (terminaloperativsystem).

Westport var også første havneterminal i Europa som gikk til anskaffelse av elektrisk reachstacker med hurtigladeteknologi.

SmartPort er Westports fundament som hviler støtt på disse fire bærebjelkene:

1: Smart Business
Måten vi gjør våre forretninger på, gjør tingene riktig første gang, være en profesjonell og forutsigbar aktør med stort fokus på kunde og kvalitet. Selskapet er sertifisert iht ISO 9001 (kvalitet) og ISO 14001 (miljø).

2: Smart Energy
En foregangsbedrift innenfor det grønne skiftet. Hele selskapet skal være klimanøytrale i 2030.

3: Smart Systems & Collaboration
Selskapet har kontinuerlig hatt fokus på løpende forbedring ved å styrke den digitale samhandlingen mellom seg og kundene, samt også en digitalisering av egne arbeidsprosesser.

4: Smart Teams
De ansatte er avgjørende for å lykkes med ambisjonene. I takt med at de utvikler nye verktøy for å styrke sin konkurransekraft, utvikler de sine ansatte og sin kompetanse i forhold til å bruke disse nye verktøyene.

– Det er ikke tilfeldig at konseptet har initialene B E S T, legger Løvaas til.