– Det forteller Borg Havns tekniske fagleder Pål Erling Johnsen og fagleder miljø og bærekraft Charlotte Iversen.
Bærekraftige løsninger har i mange år utgjort en stor del av Borg Havns investeringer, som et ledd i transformasjonen til en utslippsfri havn. Selskapet har blant annet lagt solceller på over 11,2 mål takflater fordelt på tre bygg på Øra, og er en av landets største solenergiprodusenter på offentlige bygg.
Solcelleanleggene leverer årlig ca. 1,8 GWt (1,8 millioner KWt) til det interne strømnettet på Øra-terminalen, som gir landstrøm til fartøy, el-ladere, strøm til havnekranene, lagerbyggene og kjøle- og frysecontainere og bygg.
Terminalen er i dag selvforsynt med egenprodusert energi, når solcelleanlegget leverer.
Det meste er elektrifisert
Også i 2024 er det blitt tatt en rekke grønne tiltak, forteller de.
– Vi har fått på plass én elektrisk portalkran som er i innkjøringsfase før full drift, og vi skal straks i gang med å montere ytterligere en ny maskin, en masselaster. Det vil si at alle våre kraner nå er elektriske. I tillegg har vi investert i elektriske biler og elektriske terminaltraktorer som et ledd i å gjøre interntransporten utslippsfri.
Terminaltraktorene gir både en klimagevinst og øker volumkapasiteten per transport betydelig.
Overordnet grønt perspektiv
Havneselskapet har også kartlagt alle byggene med en rekke sjekklister på hva som kan gjenbrukes og resirkuleres, for å være forberedt den dagen de eventuelt skal renovere eller bygge nytt. Også deres omfattende bruk av dukhaller, vil de se nøyere på i et klimaperspektiv.
– Vår klimapåvirkning skal være dokumentert og etterprøvbar, og vi leverte vår første bærekraftsrapport i fjor. Det vil bli en fast rutine for oss framover.