Jotne Mekaniske Verksted er i full gang med produksjon av sin hittil største enkeltordre. Det dreier seg om 2 500 tonn anodebanker som skal sørge for lengre levetid for vindmøllene i havet øst for England.
Verdien på kontrakten som ble inngått med Statoil som oppdragsgiver i vår er ikke endelig, men ligger på mellom 50 og 100 millioner kroner. Den norske delen av produksjonen foregår på anlegget i Fredrikstad og alt skal være levert i løpet av bare 70 dager. Jotne MV har derfor etablert en egen produksjonslinje i den store produksjonshallen på Kråkerøy, og cirka 20 mann er engasjert i prosjektet. Jotne MV vant kontrakten takket være god logistikk og kort leveringstid. Dette er viktig for Statoil som ikke samarbeider med en hvilket som helst leverandør om slike oppdrag. I tillegg til anodene skal Jotne også levere 8 kilometer jordingskabel.
90 semitrailere
- Dette er egentlig en noe atypisk ordre for Jotne Mekaniske Verksted. Vi leverer vanligvis helt andre typer installasjoner, og denne typen produksjon har med tiden blitt relativt dyr å gjennomføre i Norge. Vi har derfor valgt å plassere deler av produksjonen utenlands. Selve anodene, som er av aluminium, blir følgelig produsert i England, mens stålføttene de skal stå på blir produsert i Polen. Alt blir levert på Kråkerøy ved hjelp av 90 semitrailertransporter, mens vi skal skipe ut ferdige anoder i to etapper fra Kråkerøy. På det tidspunktet er vi ferdige med vår del av prosjektet. Anodene leveres så i England, der de forbindes ved hjelp av vaiere, pakkes på skip, transporteres ut til vindmølleparken og monteres på plass. Timeplanen er stram, og alt bør klaffe for at vi skal lykkes med dette. Selve produksjonen er ikke spesielt avansert, men det stilles i stedet store krav til logistikk. Så langt har alt gått etter planen, sier administrerende direktør Roger Cielicki.
Godt forhold til Statoil
Totalt dreier det seg om en produksjon på 2 575 tonn på bare 70 dager. Det betyr en dagsproduksjon på 51 tonn, noe som representerer tre måneders normal produksjon for Jotne Mekaniske Verksted. Arbeidet som utføres på Kråkerøy er sveising av anodene til de prefabrikkerte føttene, men de har også medarbeidere på de andre produksjonsstedene i utlandet.
- Vi er jevnlig på plass både av hensyn til HMS og kvalitetssikring og rapporterer like jevnlig til Statoil, enten det dreier seg om avvik eller fremdriftsplanen. Vi har etter hvert opparbeidet et godt forhold til Statoil, noe som gjorde at vi gikk for denne jobben. Statoil vet på sin side at vi leverer til tid og med rett kvalitet, sier Roger Cielicki.
Fakta:
• Sheringham Shoal er eid av Statnett og Statoil med 50 prosent hver og er oljegigantens første fullskala kommersielle vindpark til havs.
• Vindmølleparken ligger 17 kilometer utenfor Norfolkkysten i England og ble offisielt åpnet av Kronprins Haakon i juni 2012.
• Parken består av 88 Siemens 3,6 Mw vindturbiner på såkalt monopæler i vanndybder på 17 til 22 meter.
• Samlet effekt er på cirka 317 Mw, med en forventet årsproduksjon på 1,1 TWh, og parken er tilsluttet land via to 132 kV kabler.
• Vindparken vil spare miljøet for utslipp av cirka 475 200 tonn CO2 årlig.